Såg du “The Dictator”?

 

images

När filmen the Dictator kom efter att Kadaffi mördats av NATO:s rövarband i Libyen blev jag ganska irriterad. Visserligen hade Sasha Baron Cohen med sin karaktär “Borat” tidigare visat att han köpt och spelat med ett tydligt liberalt idépaket. Kazakstan framställer han som ett vidrigt kvinnohatande konservativt helvete medan USA och Storbritannien framställs som fria med vissa brister.

Denna förenklade liberala uppdelning av världen i “fria demokratier” och “diktaturer”  tycktes gå igen på ett trist och förutsägbart sätt i filmen the Dictator ända till man förstår att kuppmakaren vill sälja ut landets (påhittade Wadija) tillgångar till Kina med flera stormakter som skall dela på “kakan” när landet har öppnats upp genom en ny “demokratisk” konstitution. I samband med att “diktatorn” lyckas stoppa den nya konstitutionen håller han ett tal i USA där han förklarar varför han vill behålla “diktaturen”. Jo det är nämligen för att kunna, avlyssna alla medborgare, rigga valen, fritt kunna döda utländska medborgare, kunna gynna sina kompisar i storbolagen, etc. Plötsligt inser man att det hela blir fantastiskt rolig och vettig kritik av den liberala uppdelningen av världen i demokratier och diktaturer. En uppdelning där Indien alltid hamnar på den “goda” sidan.  Säkert är jag den siste i raden som kommer på detta men ändå. Men filmen är trots allt inte särskilt rolig, se inte den. /Erik

This entry was posted in Allmän opinion, Notiser. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.