RDF – Allt fler kulturarbetare arresteras godtyckligt

120513-kulturaktivister-grips

På bilden syns sångaren Jetan Marindi och hans fru och barn

Pressmeddelande. 12 maj 2012

Släpp ut Uttpal villkorslöst och omedelbart. Vi kräver

bestraffning av de poliser som gjort sig skyldiga till den

olagliga arresteringen

 

Uttpal är 23 år gammal, adivasi och en revolutionär kulturaktivist som valdes till ledamot av den verkställande kommittén i Revolutionary Democratic Fronts (RDF) på dess första allindiska konferens den 22-23 april 2012 i Hyderabad. Uttpal har helt olagligt fängslats av polisen i Jharkhand. Han häktades i Dumuri polisdistrikt i Giridihdistriktet den 7 maj 2012 när han var på resa med buss. Till dags dato har Jharkhandpolisen varken släppt honom fri eller ställt honom inför domstol.

 

Uttpal har arbetat för Jharkhand Aben, en välkänd och populär revolutionär kulturorganisation i delstaten Jharkhand. Ända sedan gripandet av kulturaktivisten Jiten Marandi har Uttpal varit ledande i organisationen. Uttpal är sångare och kompositör och han var på väg från Ranchi till en by i Dumuri för att möta Jharkhand Abens lokalgrupp. Innan han nådde byn, där andra kulturella aktivister väntade på honom togs han av polisen på bussen cirka 15:00 den 7 maj.

 

Detta är inte första gången polisen olagligen fängslar Uttpal. Några
månader efter Jiten Marandis gripande fördes Uttapal bort av torpeder som är anlitats av polisen och det blev till ett “försvinnande” som varade i många dagar. Senare framförde de falska anklagelser mot honom i domstol men han släpptes mot borgen. Före frigivningen kastade de fram fabricerade anklagelser utifrån den drakonikska lagen som kallas “Unlawful Activities Prevention Act” (UAPA). Efter att genomlidit ett grymt och orättvist fängslande under mer än ett år grundat på bestämmelserna i den extremt stränga lagen kom Uttpal nyligen ut ur fängelset och ledde då aktivt och framgångsrikt kampanjen mot Jiten Marandis dödsdom.

 

RDF fördömer Jharkhandpolisens illegala interneringen av Uttpal, ledamot av vårt verkställande utskott och vi kräver att han omedelbart friges villkorslöst. Vi uppmanar alla demokratiska organisationer och enskilda att höja sin röst mot Jharkhandpolisens olagliga agerande och vi kräver att de skyldiga poliserna bestraffas.

 

Ordförande
Varavara Rao
Telefon: 09676541715

 

Generalsekreterare
Rajkishore
Telefon: 09717583539

 

G N Saibaba
New Delhi
Indien

 

Res er! Gör motstånd! Befria!
Revolutionära Demokratiska Fronten (RDF)

Kontakt: revolutionarydemocracy@gmail.com

 

http://jitenmarandi.wordpress.com/

This entry was posted in Arkiv, Folkrörelsen, Kultur, Människorätt, Musik, Revolutionary Democratic Front. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.