Amnesty stödjer kampanjen för Soni Sori

507594

Amnesty har tagit upp den torterade adivasiläraren Soni Soris fall (se brevet längst ner). Soni Sori anklagades för att ha samröre med naxaliterna och hon torterades brutalt bl.a. genom att stenar fördes upp i hennes slida. Polismannens som var ansvarig för tortyren fick medalj. En omfattande kampanj har drivits för att hon skall släppas. Noam Chomsky och många andra har skrivit på för att hon skall släppas.

S.k. NGO:s har stort inflytande i Indien och är en av de största branscherna i landet. Arundhati Roy har nyligen skrivit en kritisk artikel om deras roll i förhållande till imperialismen som heter “Kapitalismen, en spökhistoria”. Vi har i denna anda passat på att ta fram några kritiska rader om Amensty.


Fakta om Amnesty:

Amnesty uppfattas av många som ett “ljus i mörkret” för alla de som sitter inlåsta av politiska skäl runt om i världen. Amnesty finns dock i ett sammanhang och är inte opåverkad av systemet i världen.  Amnesty uppger att man finansieras huvudsakligen av medlemsavgifter och offentliga donationer och att organisationen är oberoende av varje regering, politisk ideologi, ekonomiska intressen och religion.  På Amnestys vanliga hemsida är det svårt att finna information om ekonomiska bindningar. Men i Amnesty International Limited 2011 Rapport och Redovisning står att Amnesty får stöd av John D. och Catherine T. MacArthur Foundation, Oak Foundation, Georgia Foundation, Vanguard Charitable Endowment programmet, Mauro Tunes, och judiska World Service i USA. Man får också stöd från Storbritannien och EU (EuropeAid). Uppenbarligen tar Amnesty emot pengar från både regeringar och företags-/finansintressen. Man får också pengar från ”Open Society”, som kontrolleras av Wall Street-spekulanten och miljardären George Soros som också finansierar Human Rights Watch och flera andra organisationer som bevakar ”mänskliga rättigheter” och på detta sätt putsar bilden av sig själv som en spekulant med tvivelaktiga affärer. Han dömdes för insiderhandel i 2002 i den franska storbanken Société Générale.  Valet av exekutiv chef för Amnesty säger också något om organisationen agenda. Suzanne Nossel, verkställande direktör för Amnesty International USA, kom direkt från USA: s utrikesdepartement, vilket i sig ifrågasätter Amnesty påstående att man är ”oberoende” av regeringars intressen. Nossel har fortsatt att främja USA:s utrikespolitik. På Amnestys hemsida nämns särskilt Nossels roll för USA-stödda FN-resolutioner om Iran, Syrien, Libyen och Elfenbenskusten. Ser man närmare på verksamheten finner man att de frågor som USA:s UD arbetar med också har prioritet för Amnesty. Dit hör stöd till USA-stödda ”Pussy Riot”, underminering av regeringen i Syrien och Vitryssland. I sanningens namn kritiserar Amnesty också amerikansk utrikespolitik, men den kritiken har underordnat utrymme. Och det är just därför att Amnesty täcker många frågor, men selektivt betonar de som är av intresse för USA och storbolag, som Amnesty inte är en trovärdig förespråkare för fri opinionsbildning om mänskliga rättigheter på jorden. Slutsatsen blir att det föreligger starka kopplingar mellan de mest citerade organisationerna för rapportering om Syrien och USA:s och andra länders politiska och ekonomiska elit. Detta påverkar tilltron till deras rapporter.

 

 

To

Mr Raman Singh

Chief Minister of Chhattisgarh

IMMEDIATE RELEASE OF SONI SORI AND LINGARAM KODOPI

We are writing to ask you to drop all charges against Soni Sori and Lingaram Kodopi and release them immediately and unconditionally.

Soni Sori and Lingaram Kodopi are Adivasi activists who have been in detention in Chhattisgarh since 2011. They are accused of working with armed Maoists.

These charges are false and politically motivated, and are intended to silence their non-violent activism.

We consider Soni Sori and Lingaram Kodopi to be prisoners of conscience who have been arrested solely for questioning human rights violations committed by your government.

Soni Sori has been acquitted in five cases against her and granted bail in one case. Lingaram Kodopi has been acquitted in one of two cases against him.

We are also concerned that there has been no investigation into Soni Sori’s allegations that she was beaten, sexually assaulted and given electric shocks while she was in police custody on 8 and 9 October 2011.

A government hospital that examined Soni Sori under Supreme Court orders had reported that two stones had been inserted in her vagina and one in her rectum, and that she had annular tears in her spine.

The government of Chhattisgarh must investigate these allegations without further delay and bring those responsible to justice.

We are concerned that many other Adivasis in Chhattisgarh today are in situations similar to that of Soni Sori and Lingaram Kodopi. We urge your government to respect its obligations under the Constitution of India and international law, and end this abuse of the rights of your citizens. Listening to the concerns of Adivasis will do much more to bring peace to Chhattisgarh than silencing their voices.

Yours Sincerely,

Amnesty International India

Delhi Solidarity Group

Human Rights Law Network

Khalra Centre for Human Rights Defenders

Saheli

Sawajwadi Jan Parishad

Women against Sexual Violence and State Repression

This entry was posted in Folkrörelsen, Kvinnorörelsen, Politik and tagged . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.