Washingtons strävan efter hegemoni leder till krig

Nyhetsbanken: Det var fem år sedan att Georgiens president Michail Saakasjvili, som installerades vid makten genom den Washingtonstödda “Rosornas revolution”, inledde en militär invasion av Sydossetien, en utbrytarprovins med egen regering. Den georgiska attacken dödade ryska fredsbevarande trupper och många osseter.
Den ryska militära svaret överväldigade den USA-tränade och utrustade georgiska armén under ett femdagarskrig till förlägenhet för Saakasjvili och hans Washingtonsponsorer.

Washington började utbilda och utrusta georgisk militär 2002, och fortsätter med gemensamma militära övningar med Georgien. I mars och april i år i USA genomförde återigen gemensamma militära övningar med Georgien. Washington vill till varje pris göra Georgien till medlem i Nato.

De flesta bedömare ser det som osannolikt att Saakasjvili på eget skulle bryta mot fredsavtalet och attackera ryska trupper. Han måste säkert ha stämt av sin aggression med Washington.

Saakashvilli försök att återvinna territorium var ett tillfälle för Washington att testa Ryssland. Washington såg attacken som ett sätt att genera den ryska regeringen och som ett sätt att testa Rysslands reaktion och militären i handling. Om Ryssland inte svarade, skulle regeringen bli generad av sin underlåtenhet att skydda sina intressen och livet för dem som Ryssland betraktar som medborgare. Om Ryssland svarade, kunde Ryssland fördömas, så som skedde under president George Bush, som en översittare som invaderat ett “demokratiskt land” med en Washington-installerad president. Särskilt intressant för Washington var att observera det ryska militärens taktik och operativa förmåga.

Nordossetien är en del av Ryssland. Sydossetien sträcker sig in i Georgien. År 1801 blev Ossetien och Georgien en del av Ryssland och därefter var en del av Sovjetunionen. Enligt rysk lag har fd sovjetiska medborgare har rätt att vara ryska medborgare. Ryssland tillät Georgien att bli självständigt, men Sydossetien och Abchazien bröt sig loss från Georgien på 1990-talet.

Om Washington lyckas föra in Georgien i Nato skulle ett försök av Georgien att återkräva vad den anser vara förlorade territorier kunna trappa upp konflikten. En attack av Georgien skulle innefatta en attack av USA och Nato mot Ryssland. Trots risken att Europa dras in i ett krig med Ryssland, var chefen för Danmarks Hemvärn i Georgien nyligen för att på Washington uppdrag diskutera samarbete mellan försvarsministerierna i Danmark och Georgien om regionala säkerhetsfrågor.

Georgien ligger öster om Svarta havet. Vilka “regionala säkerhetsfrågor” har Georgien tillsammans med Danmark och Atlantpakten? Nato bildades för att försvara Västeuropa mot sovjetiska angrepp.

Finland och Sverige var neutrala under det kalla kriget, men båda håller nu på att rekryteras av Nato. Nato har förlorat sitt syfte med Sovjetunionens kollaps. Ändå har det byggts ut kraftigt och omfattar nu tidigare delar av det sovjetiska imperiet. Nato har blivit en täckmantel för USA:s militära aggression och tillhandahåller trupper för Washingtons krig. Georgiens trupper kämpar för Washington i Afghanistan och kämpade för Washington i Irak.

Washington höll Nato vid liv och gjorde det till en legoarmé som tjänar Washingtons världsimperium.

I en provokation mot både Ryssland och Kina genomför USA för närvarande militärövningar i Mongoliet. Trupper från Korea och Tadzjikistan, tidigare en del av Sovjetunionen, deltar också. Washington säger att sådana operationer syftar till att “bygga interoperabilitet mellan fredsbevarande nationer.” Självklart handlar det om utländska militära styrkor som införlivas i imperiets armé.

Är amerikaner medvetna om att Washington genomför militära övningar över hela världen, upprättar militärbaser kring Ryssland och Kina och nu har ett Africa Command? Har kongressen och det amerikanska folket godkänt politiken Amerika über Alles? Borde inte Washington och det militära säkerhetskomplexet tyglas innan Washingtons aggression utlöser ett kärnvapenkrig?

http://www.paulcraigroberts.org

This entry was posted in Imperialism, USA-imperialismen and tagged . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.