Indisk dokumentärfestival 2 – 4 november

 BIO RIO. T-BANA Hornstull. Hornstulls Strand 3.

 Den 2 – 4 november bjuder Tempo in till 3 dagar med indisk dokumentärfilm, regissörsbesök och fest på Bio Rio! Temat för helgen är aktivism och den gemensamma nämnaren för samtliga filmer är att kameran används som medel för social förändring. Följ med Gulabi Gang i kampen mot kvinnovåldet, möt gatuteatern som krossar fördomar och hör Indiens främsta samtida konstnärer berätta om sin aktivism i förhållande till sina verk. Välkommen till en helg fullspäckad av indiska berättelser, berättelser som tar oss långt bortom Bollywood!

Filmerna som visas är:

GULABI GANG av Nishtha Jain.
Lördag 2 november, kl 16.00
Sampat Pal är från en del av norra Indien präglad av torka, fattigdom och korruption. Här är livet tufft speciellt för de som är födda i de lägre kasten och kvinnor. Våld och hot är en del av vardagen och orättvisor inom systemet snarare en regel än undantag. En dag får Sampat Pal nog. Hon beslutar sig för att ta upp kampen och startar Gulabi Gang, en organisation av och för kvinnor. Sampat lär kvinnor hur de kan försvara sig själva, kämpar mot kvinnovåldet och ett rättsystem som inte tar hedersmord på allvar. Gulabi Gang går från by till by i sina rosa saris beväpnade med påkar. Dom är orädda och kommer inte att ge sig tills jämlikhet är nådd!

Efter filmen samtal med Smriti Nevatia, researcher och manusförfattare till Gulabi Gang tillika feministisk aktivist i Mumbai, Indien. Hör henne berätta om arbetet med filmen och situation för kvinnor i dagens Indien.

NIRNAY av Pushpa Rawat
Lördag 2 november, kl 19.00
Nirnay är regissören Pushpas personliga resa och ett försök att göra upp med de samhällstrukturer som påverkar både hennes eget liv och miljoner av andra kvinnors i Indien. Genom konversationer och stillsamt betraktande följer Pushpa unga, utbildade kvinnor som känner sig bundna och hjälplösa inför traditioner och oförmögna att påverka sina egna liv, både vad gäller karriär och giftermål. Genom att följa kvinnorna under 3 år fångar regissören förändringarna i deras liv och ger en tydlig bild av kvinnans möjligheter i Indien.

GHETTO GIRL av Ambarien Al-Qadar
Lördag 2 november kl 19.00
Genom New Delhis stadsdel “Lilla Pakistan” följer vi en ung kvinna på jakt efter en förvunnen hemmavideo. Jakten för henne in i de myllrande gränder hon tidigare kallat sitt hem. Gränder fulla av minnen från det förflutna. Ghetto Girl är en film om kärlek och förlust och om hur det är att vara muslim i dagens Indien.

PLEASE DON’T BEAT ME, SIR! av Kerim Friedman och Shashwati Talukdar
Söndag 3 november kl 11.00 (filmfrukost)
Måndag 4 november kl 10.00 (skolvisning)
Måndag 4 november kl 13.00 (skolvisning)
Över 60 miljoner indier hör till folkgrupper klassade av britterna som ”kriminella från födseln”. Chhara i Ahmedabad i västra Indien är en av dessa 198 folkgrupper. Genom att deklarera att de är ”födda skådespelare” och inte ”födda brottslingar” startar en grupp Chhara-ungdomar gatuteater och demonstrerar genom sina uppsättningar mot diskriminering, rasism, polisbrutalitet och stigmat av kriminalitet. Please Don´t Beat Me, Sir! följer dessa unga skådespelare och deras familjer när teatergruppen tar över gatorna med hopp om att starta en revolution!

Efter filmen samtal med regissören Shashwati Talukdar. Hör henne berätta om arbetat med filmen och gatuteaterns fortsatta arbete.

TO LET THE WORLD IN av Avijit Mukul Kishore
Söndag 3 november kl 14.00
Med det ambitiösa målet att berätta historien om indisk modern konst samtalar regissören lågmält med några av Indiens mest betydelsefulla samtida konstnärer. Arbetet och verken står i fokus, men också politiken, då många av konstnärerna själva upplevt Indiens självständighetskamp och dess efterdyningar.

Efter filmen samtal med regissören Avijit Mukul Kishore. Hör honom berätta om arbetet med filmen och samt få en fördjupad bild av den indiska samtidskonstscenen.

Biljetter: www.biorio.se

Detta material är helt eller delvis finansierat av Sida, Styrelsen för Internationellt Utvecklingsarbete genom Forum Syd. Sida delar inte nödvändigtvis de åsikter som här framförs. Ansvaret för innehållet är utelsutande författarens.
Arrangeras även i samarbete med ABF Stockholm.

This entry was posted in Film, Kultur and tagged . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.