I korselden

Mannen på banderollen ovan skall föreställa Kishenji, den högt uppsatte medlem av Indiens Kommunistiska Parti (Maoisterna) som dödades i Västbengalens skogar för några dagar sedan, och fotografiet uppges komma från hans begravning. Själva dödsfallet är insvept i flera lager av mystik. Dog han verkligen i strid med indiska poliser och halvmilitärer? Lurad i en fälla när han försökte få till fredsförhandlingar? Blev han i själva verket tillfångatagen och sedan torterad och dödad? Kan det vara så att han skött politiken så illa i Västbengalen under de senaste åren så att partiet i själva verket är glad att bli av med honom? År 2009 genomförde maoisterna en oerhört framgångsrik kampanj i de fattiga djungelområdena som slutade med en folkresning som för åtskilliga månader jagade bort statens företrädare, men sedan har det gått bakåt. Kishenji har anklagats för ultravänster-politik, för att ha fått folk att rösta på det parti som nu styr Västbengalen, samt kanske också för att ha ägnat sig för mycket åt prat i telefon med journalister. På banderollen ser han mer ut som man kan tänka sig en filmskurk i något Bollywood-drama, men det kanske är så det skall vara enligt indisk estetik?

Ibland tar tecknaren Ninan upp naxalitfrågan i sina mer eller mindre roliga teckningar i Times of India. Den här är väl egentligen mer tragisk än rolig, men det intressanta är att även Centrala Reserv-polisstyrkan CRPF pekas ut som våldsverkare som skjuter urskillningslöst utan hänsyn till vilka som råkar stå ivägen. Om man skall anklaga någon för brutalitet ligger det betydligt närmare till hands att peka på CRPF och liknande polisförband än på den maoistiska gerillan – den senare kan ju inte skjuta på den civilbefolkning som är dess viktigaste stöd! – Nåväl, enligt figurerna på teckningen är det inte undernäring utan risk för att hamna i skottlinjen som gör att de här byborna kryper omkring mellan husväggar där man ser en del kulhål!
BdH

This entry was posted in CRPF, humor, Kishenji. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.