34 dagar med maoisterna inne i skogen

The Sunday Guardian, 2011-11-27:

Suvojit Bagchi tillbringade över en månad i maoisternas gömställen i skogarna i södra Chhattisgarh.

SUVOJIT BAGCHI –27 november 2011

 

camp-255_1322390838

LÄGER I SKOGEN

 

Efter att ha vandrat i åtta timmar i en skog som möjligen hade fler kullar och bäckar än träd, utan någon lång paus, kom vi under tidig kväll in upp på en smal karg platå som begränsades på båda sidor av två separata åsar. Längre bort stod några blå och gula tält. Somji, en av de män som hade mött mig i skogsbrynet, fick fart då vi närmade oss tälten. Med den gula-röda solnedgången i bakgrunden såg jag en att de fortfarande fanns viss aktivtet i lägret samtidigt som Somji nådde mitten av platån.

 

En medellång man stod på vakt med ett gevär kastat över axeln visslade och man såg siluetter som började rusa mot mitten av den smala rektangulära området. Inom en minut stod lägrets medlemmar, en grupp på cirka 40, i formation och började sjunga en välkomstsång för oss, vilket jag under min vistelese insåg är en maoistisk tradition:

 

Lal Lal salaam, Lal Lal salaam
Aanewale sathio ko Lal Lal salaam
Patrakar sathio ko Lal Lal salaam
.
(Röd hälsning till vänner som har kommit och till journalisterna.)

 

Personer i raden höjde sina näve och viskade “Lal salaam” – “röd hälsning”. Där fanns mycket unga kvonnor med håret klippt som Audrey Hepburn i Roman Holiday och de slutade de sina “Lal salaam” oundvikligen med ett fniss. Resten var mellan 15 och 30 år, både män och kvinnor, de bar gummi sandaler, olivgröna uniformer och bar vapen av olika märken. Insas Standard gevär 5,56 mm, 0,303 gevär (föråldrade), Carbine 9 mm, LMG 7,62 mm, hagelgevär, SLR 7,62 mm:s gevär och standard Kalashnikovs.

 

En tunn och kraftigt byggd man i 40-årsåldern, beväpnad med en Automatkarbin och en visselpipa, presenterade sig som Gudsa Usendi alias Sukhdev. Usendi är talesman för det maoistiska partiet i Dandakaranya. Jag blev förvånad. Jag hade en annan mental bild av Usendi. Från ljudet av hans röst, som jag hörde via telefon, tänkte jag på honom som en lång, knubbig man. “Men han är så tunn,” tänkte jag. “Han ser ut som en kampsportsinstruktör och inte en ilsken talesman för ett revolutionärt parti.”

 

Usendi är också en av de 20 medlemmarna i maoisternas Chhattisgarh delstatskommitté, kallad Dandakaranya Specialzonkommitté (DKSZC). Han gav mig de första instruktionerna från gerillans liv: “… Akash kommer att vara din vakt I händelse av en attack, om jag säger Bastar du kommer att gå mot fienden och tvärtom om jag säger Narayanpur, Akash kommer att täcka dig”

Akash hade min livvakt, en 18-årig Gondipojke, med ett ovanligt trevlig leende behandlade mig nästan som ett barn medan han var med mig. “När vi går framåt eller bakåt, under attack, se till att du alltid är bakom mig så att jag kan ta kulorna “, sa han gång på gång mig.

 

Maoistiska plutoner sätter normalt upp sitt läger i en halvcirkel med ett tält i centrum, som kallas “huvudkontor”. Varje gång man slår läger, ger befälhavaren en ny uppsättning av lösenord som kan bidra till att omgruppera senare om lägret kommer under attack av regeringsstyrkorna.

 

Akash sov i ungefär fyra timmar på natten eftersom han tillbringade två timmar varje natt vaktandes lägret under en Mohua träd i oavbrutet regn. Ändå misslyckades han aldrig att väcka mig tidigt för mina promenader genom flera kilometer regnvåta skogen. Även om syftet med dessa promenader var att ta mig till byar och läger i det maoistiska kontrollerade skogen, insåg jag senare att maoistiska plutoner normalt vandrade långa sträckor nästan varje dag för att garantera säkerheten, samla in lokala underrättelser och insupa en känslan för saken i sina unga sinne.

 

JANATANA SARKAR

 

Maoisterna har tre regionala kommittéer i Dandakaranya som kallas norr, söder och väster. De regionala kommittéerna har 10 avdelningskommittéer utövar tillsyns över 25 till 30 områdeskommittéer. Storlek, namn, nummer och jurisdiktion på divisionerna har ändras enligt strategiska och politiska krav.

 

Partiet har tre huvudsakliga organisationsformer – militären, massorganisationer och regeringen, kallade Janatana Sarkar (JS). Nästa morgon fördes jag till en JS. Det var i Bastardistriktet och namnet på JS, fick jag höra, var Mettagaon Panchayat.

 

Chefen för JS i Mettagaon, Süder, var en ung man från byn. Han var en mörk, smal man med en röd halsduk med gula prickar lindade kring sin panna, lite som en bandana. Han hade flera mässingsörhängen. På vägen till byns brunn, som han hävdade grävts av medlemmarna i JS, visade han mig något som mycket väl kan ligga till grund för det maoistiska nätverket i en by.

 

Süder tog fram en gul mapp med lösa vita A4-papper prydligt instoppad innanför. Vertikala röda linjer hade dragits på det vita rket för att markera flera kolumner. Namnen på överhuvudet i varje familj och antalet familjer, antalet människor och djur i varje familj, födslar och dödsfall i Mettagaon per familj, markinnehavet var alla upptecknade på dessa sidor. Det skulle mycket väl kunna kallas “folkräkningsrapport Mettagaon”.

 

Tabellen räknar upp fem byar (som kallas paras) under Mettagaons byråd. De är de som är markerade i kolumn 1 som “Serienummer”. Kolumn 2 markerar det totala antalet män i varje by och Kolumn 3 markerar antalet kvinnor. Kolumnerna 4 till 8 markera antalet djur: Kolumn 4 för kor, 5 för bufflar och resten för getter, grisar och höns.

 

Tre saker uppfattade jag som viktiga i detta diagram.

chart-255_1322390854

Först och främst, djuren i hushållen har registreras så att efter varje paramilitärt/polisanfall kan en omfattande faktainsamling av “försvunna” djur kan göras och de ackumulerade skadorna beräknas. Således har varje byenhet en färdig databas som innehåller en redogörelse för den indirekta skadan av konflikten. För det andra är bedrivs även folkräkningen för att dokumentera om någon bybo har övergivit byn. Sådana obefogade försvinnanden är potentiellt farliga om sådana bybor plockas upp av polisen, eller ännu värre, om de går med i regeringens “speciella poliser”. För det tredje var det totala antalet män och kvinnor 427/445 inom Mettagaons byråd.

 

Süder och teamet berättade att de hade 153 familjer inom Mettagaons byråd. Den totala ockuperade mark är 543 hektar. Varje familj har mark för jordbruk och för att bygga ett hus. Det fanns en meningsskiljaktighet bland JS-Mettagaonmedlemmar om den exakta storleken på den obebodda marken. Det kan vara mellan 150 och 200 tunnland. Fem familjer i Mettagaonregionen fick fem tunnland mark vardera av partiet.

 

Men jag kunde inte hitta någon av mottagarna i Mettagaon som fick land. Rregn och andra logistiska skäl som tid och säkerhet, förhindrade sådana möten.

 

Istället mötte jag en bonde som heter Sahitram, i byn Kilem inom det maoistiska rådet i Kharenar, någonstans norr om Indrawati. Sahitram visade mig sin jordbruksmark och sitt lera-och-halmhus och berättade att han var en jordlös lantarbetare för sex år sedan. Partiet gav honom åtta hektar mark, fem för jordbruk och tre för att bygga ett hus på och han gick med i partiet på grund av detta. Han informerade mig om att fem familjer i hans byråd fick mark från partiet.

 

Maoisterna hävdar, i ett pressmeddelande i november 2010 att de hittills har “konfiskerat 300 tusen tunnland” skogsmark i Dandakaranya, förmodligen för omfördelning mellan jordlösa bönder. Och det är vad som gjorde dem en potentiellt farlig part för företag som vill förvärva mark för att inrätta gruvindustrier i södra Chhattisgarh.

 

Senare berättade tjänstemän i Chhattisgarh polisens mig partiet var som starkast i områden där de hade lyckats bilda en JS.

 

“Maoister bildar normalt partienheter först, sedan militären, sedan massorganisationer. Slutligen, när de är övertygade om säkerheten för byborna bildar de en JS,” officeren berättade samtidigt som han tog en klunk Stella Artois på en restaurant i södra Delhi . Om tjänstemannen har rätt, då skulle jag säga att maoisterna kontrollerar Dandakaranyas skogsareal – motsvarande en 15 eller 20 tusen kvadratmeter kilometer i storlek – vilket motsvarar en medelstor europeisk stat.

 

Suvojit Bagchi arbetar som korrespondent med BBC World Service i Delhi. Detta är den första i en tredelad artikel.

This entry was posted in Asien, Chhattisgarh, Indien, Krig, Kriget i centralindien, Naxaliterna. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.