När “indien-experten” David Ståhl avlivar “skadliga myter”

220px-Arvind_PanagariyaSamtidigt som allt fler människor drabbas fruktansvärt hårt av den nyliberala politiken som förs världen över så försöker finanskapitalets riddare desperat förklara för oss att vi aldrig har haft det så bra.

Här i Sverige rycker nu “indien-experten” David Ståhl ut och deklarerar att självmordsvågen bland bönder i Indien är en myt. Argumenten som görs gällande är att statistiken inte är tillförlitlig förrän 1997 och att antalet självmord har “legat stilla” och att självmordsfrekvensen bland bönder skulle vara lägre än hos befolkningen i övrigt. Även om detta skulle visa sig stämma (påståendena kan säkerligen ifrågasättas) så hittar man inget ifrågasättande av att 253 000 bönder faktiskt har tagit livet av sig sedan 1995 vilket oerhört många människor. Det är som om befolkningen i en stad av Malmös storlek har tagit livet av sig och då är (om jag inte minns fel) kvinnor inte inräknade eftersom de inte räknas som bönder.

Källan till Ståhls påståenden är Arvind Panagariya (bilden) som är professor i ekonomi i USA och har jobbat som ekonomiexpert för Asiatiska Utvecklingsbanken i vilken den amerikanska staten är största delägare. Man behöver inte vara någon expert på politisk ekonomi för att förstå att det är svårt att göra karriär på en bank om man företräder uppfattningar som banken inte tjänar på.

Jan Guillou skrev några vettiga rader om denna fråga i söndags:

” … avförande av föreställningen om opolitisk nationalekonomi vore kanske ingen dum medicin. Högerekonomer är höger och vänsterekonomer är vänster. För att skilja dem åt kan man lätt, och som redan i det gamla Rom, fråga: och vem tjänar på ditt förslag? Så vet man om ekonomen var höger eller vänster. Politik är att vilja, inte att räkna på mumbo jumbo.

Här finns information om självmordsvågen bland bönder i Indien:

Farmer Suicides in India: A Policy-induced Disaster of Epic Proportions

Här finns en artikel som ifrågasätter Arvinds påståenden om undernäring hos barn:

Is Child Malnutrition Overstated in India? A Reponse to Arvind Panagariya

 

 

 

 

This entry was posted in Allmän opinion. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

2 thoughts on “När “indien-experten” David Ståhl avlivar “skadliga myter”

 1. Pia Elisabeth Hanzén

  För den Indiska Staten är det bra ju fler som tar livet av sig när deras levebröd tas ifrån dem av storbolagen i samarbete med Staten. Då behöver inte Staten betala den utlovade rehabiliteringen, ersättningsarbeten eller nya bostäder.
  Det är däremot inte bra om det kommer till allmänhetens kännedom i Indien eller i världen i övrigt och då tas alla tillgängliga medel fram för att dölja verkligheten.
  Självmordsstatistiken i Sverige fungerar på samma sätt men i betydligt mindre skala även om den är relativt hög här också. När statistiken är obehaglig för en statsmakt redovisas den på ett sätt som alltid ska ifrågasättas anser jag.
  Pia E. Hanzén Markaryd

  Reply
 2. Behrooz Navaii

  Denying suicides is a filthy lie.
  Even states such as Maharashtra at times had pretended to give better bank loans to for example cotton workers that due to subsidized agriculture in USA with one seasonal short coming lose their land to loan sharks and commit suicide for future of their families.

  Neo liberals do all kind of lies to fool their people in support of globalized exploitations.
  From first world people I ask and expect more than only solidarity. Of course solidarity is a great contribution but, waiting for revolutions other places is Lin Piao policy. Please organize peoples everywhere and shut the mouth of leading politician liars.

  See when for unemployment people rise without proper leadership? Without proper leadership there can only be chaos. And worse forces can conquer or more extreme racial divisions.

  I never claim my requests are easy things to consider but it is vital to make busy imperialist states inside themselves and break them from inside too.
  Thanks for Dandakaranya publications. That name is the pride of future humanity.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.