Kongresspartihöjdare dödade i massiv naxalitattack

För allmänheten i Sverige så flöt naxaliternas attack förbi precis som många andra nyheter om våldsamheter världen runt. Men för oss som av en eller annan anledning försöker följa vad som händer i Indien var det en aning omskakande och plötsligt fanns kriget i centralindien även i de största svenska medierna. Aftonbladet skrev om att 17 personer dödats av rebeller och Svd skrev om “över 20 döda i indisk rebellattack”. Skånskan uppgav att “Rebeller dödade indiska politiker” och exakt samma rubrik hade SVT.

Det som verkar ha hänt är att 100-200 naxaliter ur gerillaarmén låg i bakhåll för en konvoj om 25 bilar med militärer och politiker från kongresspartiet. Enligt uppgift så använde naxaliterna mynningsladdade gevär av 1800-tals modell och det hävdas även att de första bilarna i konvojen körde på utplacerade minor. Striden pågick i två timmar och den lämnade över  27 döda och 31 skadade. Enligt Times of India så fanns över 20 militärer och vakter i konvojen som snabbt fick slut på ammunition. Bland de döda fanns nästan hela delstatsledningen för Kongresspartiet  (Chhatttisgarh leds för tillfället inte av kongresspartiet utan av hindunationalistiska BJP) och bland de sårade finns minst en parlamentsledamot och ex-minister.

Enligt flera rapporter så letade naxaliterna aktivt efter politikern Mahendra Karma och gick från bil till bil och ropade hans namn. Mahendra Karma var grundaren till de paramilitära styrkorna Salwa Judum som bildades 2005 för sätta skräck i den upproriska befolkningen i Chhattisgarhs skogar. Under Salwa Judum-kampanjen så dödades mer än tusen personer och 640 byar brändes ner, de plundrade tusentals hem och fördrev 2 miljoner människor samt tvingade in 50 000 i koncentrationsläger. Dessa paramilitära styrkor förklarades olagliga av Indiens högsta domstol 2011 men soldaterna lär ha tagits upp i andra enheter. Mahendra Karmas bana som organisatör av terror mot ursprungsbefolkningen började inte 2005, han lär ha varit med redan 1998 när en terrorkampanj i mycket mindre skala (som kallades Jan Jagran) drog igång. En förklaring till han och hans familjs engagemang i terrorkampanjerna lär vara deras sociala roll som storgodsägare och att de står storbolagen och Indiens styrande elit nära. Mahendra Karma själv menade:

“Jag är en demokrat och lever i ett demokratiskt system. Om de är emot vårt system, så är det ett uppror och bör krossas som ett.”Här finns en intressant intervju med honom angående Salwa Judum varifrån citatet är hämtat.

International Association of Peoples Lawyers åkte till Indien för att undersöka omfattningen av terrorkampanjen Salwa Judum. De har gjort en dokumentär om sin undersökning som finns här.

sdas2010-naxals-times-india-0019-(1)

Beväpnade vakter poserar med Mahendra Karma (mitten) i Dantewara i Chhattisgarh.

Som vanligt är uppfattningarna om händelserna kraftigt polariserade. På den ena sidan finns de som menar att naxaliternas attack är en “attack mot demokratin” och de hävdar att Mahendra Karmas kropp blev illa tilltygad med “68 hugg”. På den andra sidan finns de som lyfter fram Mahendra som en massmördare och hans roll i Salwa Judum-kampanjen. På den sidan finns naturligtvis naxaliterna själva som har publicerat ett långt uttalande som citerats flitigt i pressen. I dokumentet som är författat av Gudsa Usendi som är ansvarig för naxaliternas Dandakaranya Special Zonal Committee gör de klart att attacken riktade sig just mot Mahendra och andra kongresspartiledare som är med och organiserar den nuvarande militära kampanjen Operation Green Hunt. De beklagar att “några oskyldiga människor och vissa aktivister på lägre nivå i Kongresspartiet” blev dödade i striden och ber deras familjer om ursäkt.  I övrigt innehåller dokumentet en lång redogörelse för Mahendra Karmas livshistoria och det avslutas med ett antal krav. De vill att regeringen avslutar Operation Green Hunt, upphäver ett antal repressiva lagar och avslutar alla överenskommelser med storbolagen samt släpper ut politiska fångar. Detta lär inte regeringen göra och kriget kommer fortsätta. I takt med att ordningen störs allt mer i de svenska storbolagens favoritinvesteringsland så kommer nog fler nyheter sippra igenom filtret. En rejäl demoniseringskampanj kommer kanske att få fart så småningom. Vad är det som krävs för att storbolagen skall ringa Hill and Knowlton?

This entry was posted in Chhattisgarh, Krig, Kriget i centralindien, Notiser and tagged . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

One thought on “Kongresspartihöjdare dödade i massiv naxalitattack

  1. Pingback: 78 knivhugg! | Indiensolidaritet

Leave a Reply

Your email address will not be published.