Flygvapnet sätter in ryska helikoptrar i kriget

Delhi, maj 30: Den indiska flygvapnet (IAF) har beslutat att placera ytterligare sex helikoptrar i sin “anti-naxalit”-verksamhet i Chhattisgarh. Men Indiens försvarsminister A.K. Antony säger att militärens reguljära styrkor ännu inte skall sättas in i kriget. Hittills är det mestadels anti-upprorsstyrkorna i CRPF (Central Reserve Police Force) som strider mot naxaliterna. 

Marshal NAK Browne

Marshal NAK Browne

IAF:s chef Marshal NAK Browne sa att de nya helikoptrarna är av den ryska modellen  Mi-17 . De skall finnas vid flygbasen i Nagpur från och med nästa månad för att stödja den “anti-maoistiska verksamheten” i Jagdalpur.  Helikoptrar av modellen Mi-17 har tidigare använts av den kambodjanska regeringen under 1996 då fem stycken omvandlades till attackhelikoptrar utrustade med 57 mm:s raketer för att ge flygunderstöd till marktrupper när de  angrip röda khmerernas fäste i Pailin. I maj 1999 användes de i kriget i Pakistan mot militanta krafter.  Intressant är också att Mi-17 i stor utsträckning användes av Sri Lankas flygvapen i det lankesiska inbördeskriget när de under 2008-2009 dödade runt 80 000 tamiler.  Sju av helikoptrarna gick förlorade under strid och vid attacker mot flygplatser. Den lankesiska armén dödade runt 80 000 tamiler under 2008-2009. Mi-17 har också använts av den colombianska armén i kriget mot FARC.

Den indiska militären uppger att de helikoptrarna främst kommer att användas som transportmedel men helt klart är att de kan fungera offensivt för att attackera befolkningen i de områden som är utom myndigheternas kontroll.

IAF chefen har sagt att de också skall få tre C-17 Globemaster från Beoing i juni. Dessa flygplan kommer att placeras på Hindonflygbasen i Ghaziabad i Uttar Pradesh. Utöver detta pågår kontraktsförhandlingar om 126 Rafale flygplan, 22 Apache-helikoptrar, Lockheed Martins  C-130J, 15 tunga Chinookhelikoptrar och sex Airbus MRTT plan.

 

This entry was posted in Chhattisgarh, Krig and tagged . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.