Indienutställning på fotografiska museet i Stockholm

2013-06-26 13_44_10-Bombay Boulevard _ Kommande utställningar _ Museet _ Startsida - Fotografiska -

Just nu finns en utställning med fotografier från Bombay på fotografiska museet i Stockholm. Fotografiska är ganska nyöppnat och ligger nära Slussen på Stadsgården i Stockholm.

“Utställningen visar bilder från Håkan Elofssons återkommande resor till Bombay och skildrar människans ständiga påhållande. Vi håller på och håller på. Det skulle kunna vara någon annanstans i världen, men nu är det en resa efter Bombay Boulevard. Vi betraktar och vi blir betraktade.”

 

http://fotografiska.eu/Museet/Kommande-utstaellningar/Bombay-Boulevard

Håkan Elofsson

Bombay Boulevard
28 juni – 11 augusti 2013

”Vad fan håller jag på med? Trettio års fotografisk moral landar som en klump i magen. Jag sitter i en taxi med nervevad ruta, söker intuitivt händelser i det pågående vardagslivet. Jag funderar medan jag fryser ögonblicket, ifrågasätter mitt tillvägagångssätt, mig själv som fotograf och människa. Vem är jag som sitter i en taxi och fotograferar fattigdomen i Bombay? De kan inte värja sig från min kamera. Jag tar ifrån dem det sista de har, sin integritet. Som fattig är man genomlyst, både från allmänhet och myndigheter. Jag får genuint dåligt samvete. Christer Strömholm och Anders Petersen lärde mig att ta ansvar för mina bilder, att vara på ta-avstånd. Men det är det enda sättet att visa en ärlig och oförställd bild av det pågående livet här i Bombay. Det var uttrycksmässigt väldigt befriande att känna in stunden och gå på min känsla. Kameran hinner inte ställa om verkligheten, den är precis där.”

När Håkan Elofsson fotograferar utgår han från miljön och ögonblicket och i det akuta nuläget slår han på sina sinnen. Kameran kan vara nyckeln till andras liv, samtidigt fungerar den som hans sköld och legitimerar hans närvaro. Elofsson fotograferar för mötena, världen som vi inte heller förstod den. Det är komplicerat, men det blir inte mindre spännande. Allt bottnar i att han är ohyggligt förtjust i människor och alla våra tillkortakommanden.

Utställningen visar bilder från Håkan Elofssons återkommande resor till Bombay och skildrar människans ständiga påhållande. Vi håller på och håller på. Det skulle kunna vara någon annanstans i världen, men nu är det en resa efter Bombay Boulevard. Vi betraktar och vi blir betraktade.

Håkan Elofsson är född 1955 och uppvuxen i Kungsbacka, men bor sedan många år i Stockholm. Karriären började blygsamt som fotobiträde på Statens Skeppsprovningsanstalt där han kopierade världens tråkigaste bilder, men han hade tillgång till ett mörkrum på kvällar och nätter. Elofssons morfar var dessutom en hängiven amatörfotograf med eget mörkrum som Elofsson utnyttjade så ofta han kunde. Ändå hade han lika gärna kunnat bli målare om det inte hade varit för att hans bästa kompis var bättre på att teckna. Fotografi passade Elofsson bättre, det var ögonblicket, antingen fick man bilden eller inte.

Håkan Elofsson utbildade sig till fotograf på GFU och arbetade under många år för tidningen ETC. Han har haft en lång rad utställningar genom åren, bland annat på det legendariska fotogalleriet Camera Obscura i Stockholm och på den internationella fotofestivalen i franska Arles. Idag är Håkan Elofsson ämnesansvarig för fotoutbildningen vid skolan Berghs School of Communication.

Text: Johan Brink

This entry was posted in Konst, Kultur, Notiser and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.