GBG: Ny manifestation för de strejkande på Alfa Laval

Nu på onsdag den 18:e är det en ny manifestation i Göteborg till stöd för de strejkande arbetarna på Alfa Laval i Indien. Solidaritetsarbetet har uppmärksammats i indiska tidningar. För er som vill ha en introduktion till kampen så rekommenderas denna artikel där författaren Henrik Johansson på ett målande sätt jämför de indiska arbetarnas kamp med arbetarkampen i det koloniala Afrika.

Så vitt vi vet så har inga etablerade fackföreningar i Sverige uttalat stöd för kampen (eller?). Både i Indien och i Sverige pågår en kamp för få liv i en fackföreningsrörelse som ofta domineras av en byråkrati som motverkar en radikalisering. I en annan del av Indien på en fabrik tillhörande Indiens största biltillverkare (Zuzuki) så har arbetarna sedan länge försökt att få bilda en egen fackförening och få den godkänd av myndigheterna. När de efter hård kamp lyckades med detta så stormades fabriken av inhyrda torpeder som misshandlade arbaterna och i tumultet dog en chef av giftig rök. Myndigheterna tog detta som ursäkt för fängsla 149 arbetare som nu sitter inlåsta sedan ett år. De håller alltså 149 personer inlåsta utan rättegång sedan ett år tillbaka för ett brott som ingen har begått. Indien har en demokratisk fasad men bakom fasaden är det en oerhört brutal klassdiktatur.

http://www.thehindu.com/news/cities/Delhi/we-are-on-the-brink-of-starvation/article5084756.ece

Bilden nedan är från en protest mot att myndigheterna håller 149 arbetare fängslade.

DE02_MARUTI_SUZUKI_1570587f

 

 

This entry was posted in Nyheter, Svensk imperialism, Sverige and tagged . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.