Iraksolidaritet: aktiviteter och info

“Vi önskar er alla ett Gott Nytt År och ett bra år för solidariteten!

Kalendarium

30 januari kl. 18:30
Seminarium om Falluja på biblioteket i Bredäng
Staden Falluja drabbades hårt av USA:s massförstörelsevapen. Vad hände då och vad händer nu?
Arr. Biblioteket i Bredäng, ABF Sydväst och IrakSolidaritet
Läs mer om mötet i Bredäng.
http://iraksolidaritet.se/?nr=718
Sprid gärna!
Affisch kommer

Datum inom kort.
”Dirty Wars”
Filmvisning och debatt på Zita, Stockholm
Arr. Charta 2008, Afghanistansolidaritet och IrakSolidaritet

Information
Irakiska säkerhetsstyrkor har stormat protestlägret i Ramadi och minst 17 personer har dödats, varav 12 obeväpnade civila, i sammandrabbningar mellan irakiska styrkor och lokalbefolkning. Journalisten Omar al-Dulaimi som rapporterade från Ramadi dödades. Minst 12 journalister har därmed dödats i Irak under de 3 senaste månaderna.

Officiellt och för att få stöd, proklamerar regimen kamp mot terrorism, men Al-Maliki har i TV-utsänt tal också uttalat att protestlägren i Anbarprovinsen är tillhåll för terrorister och ska bort.
Proteströrelsen har hållit i huvudsak fredliga demonstrationer sedan december 2013. Den föregicks av den stora proteströrelsen som inledde den s.k. ”arabiska våren” 2011 i hela Irak  och som slogs ner i fruktansvärd repression.

USA bidrar med sitt vapenstöd och underrättelsearbete till attackerna mot den pågående proteströrelsen
Krigsflyg som leds av drönare skjuter Hellfiremissiler (som anlänt i dagarna och fler är på väg) och tanks har trängt in på stadens gator. Tältläger och talartribun har jämnats med marken.

28 december 2013 arresterades en känd sunnitisk parlamentariker, Ahmed al- Alwani, i sitt hem. Tungt beväpnad trupp, ett stort antal pansarfordon och en militärhelikopter sändes till hans hemby i Anbarprovinsen. Ahmed al-Alwani fördes till ett fängelse i gröna zonen. Hans bror och minst 5 familjemedlemmar och säkerhetsvakter dödades. Al-Alwani som leder parlamentets ekonomiska kommitté, anklagas för terrorism. Hans uttalade kritik av Al-Maliki ligger honom i fatet när han greps trots immunitet.
Protester kommer även från shiitiskt håll. Moqtada al Sadr bl.a  uttrycker att ”armén borde bekämpa Al Qaida i västra Anbarprovinsen och inte dess folk.” Han refererade till arresteringen av Ahmed al-Alwani.
44 sunniparlamentariker lämnade sina poster i protest.
Al-Alwani är bara en i raden av sunnipolitiker som arresterats anklagade för terrorism.

Över 8000 människor har dödats på våldsamt sätt under 2013 enligt FN:s siffror.
Det är knappast ökad repression och marginalisering av den sunnitiska befolkningen som kommer att rädda al-Malikis kamp för att behålla makten och för återval i parlamentsvalet april 2014.

På vår hemsida finns artiklar om den pågående proteströrelsen och dess orsaker och inom kort kommer en artikel om den nuvarande komplicerade situationen. Det råder en märkbar tystnad i media om den katastrofala situationen i Irak.

Stöd Fallujainsamlingen pg 11673-1!

Kontakt: info@iraksolidaritet.se

Hemsida: www.iraksolidaritet.se

This entry was posted in Irak, Solidaritet. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.