Något om bakgrunden till USA-Indien bråket

13909

Råkurr Indien-USA

Den 12 december arresterade New York-polisen Indiens vice generalkonsul  Devyani Khobragade (bilden). Hon sattes i handfängsel och fördes inför offentligheten till häkte, kroppsvisiterades, men släpptes senare  mot en borgen på en kvarts miljon dollar.

Brottet? Amerikanska myndigheter påstod att den unga kvinnan begått bedrägerier för att få uppehållstillstånd åt en av sina hemanställda. Till följd av detta skulle  hon inte längre åtnjuta diplomatisk immunitet , vilket enligt Wienkonventionen endast gäller brott som begåtts av diplomater i deras tjänsteutövning .

Men medan Wienkonventionen tillåter rättsliga förfaranden förbjuder den formellt gripande, fängslande och frigivning mot borgen av diplomater .

De indiska myndigheterna svarade omedelbart med att dra in alla särskilda tillstånd som beviljats amerikanska diplomater i Indien . De återkallade de vakter som placerats runt USA:s ambassad och satte stopp för alla diplomatiska privilegier.

Den indiska polisen undersöker nu i detalj bankkonton för alla amerikanska diplomater och deras anställda för att finna brott som de kan lagföra på samma sätt som New York-polisen gjort mot Indiens vice generalkonsul.

Ytterst handlar bråket om att Indien inte vill bli behandlat som en “bananrepublik”, säger en indisk statsvetare till Russia Today.

http://rt.com/op-edge/india-us-diplomatic-row-806/

Hämtat från Nyhetsbanken.

This entry was posted in Notiser. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.