Arundhati Roy: Folket är under belägring

I en intervju i brittiska The Independent talar den indiska författaren och tillika favoriten på den här bloggen, Arundhati Roy, om vad hon tycker om dagsläget i Indien. Hon slog igenom med romanen De små tingens gud år 1997 och har sedan länge en ny roman på gång, men något har kommit emellan. Indien går samma väg som de gamla europeiska kolonialstaterna vad det gäller att fördriva urbefolkningar och ta naturrikedomarna där de bor. Men till skillnad mot föregångarna har Indien inget Sydamerika eller Australien att ge sig på, utan det här måste ske på hemmaplan.

(Vi får nog lägga in en liten korrigering här. Som vi skrivit om tidigare anklagas indiska bolag för att göra saker i Afrika som de inte längre vågar göra på hemmaplan. Det finns även indisk imperialism.)

Jan Myrdal tog det här fotot av köksavdelningen hos indiska Guerillaarmén för Folket Befrielse förra året, det var någonstans i skogarna i delstaten Chhattisgarh

Hur som helst, när den indiska staten blivit nyliberal och sålt ut naturrikedomarna till storbolagen blev följden ett våldsamt krig mot lokalbefolkningar som råkade bo i skogarna, vid floderna, eller på bergen med järn, bauxit och kol. Nedbrända byar, dödade eller fördrivna människor, och dessutom en blockad som avser att beröva de som försöker stanna kvar tillgång till medicin, livsmedel och annat livsnödvändigt.

För att stå emot detta hjälper inte icke-våld av gandhi-modell: långt ute i djunglerna ser ingen vad poliserna gör, och det är meningslöst för människor som redan svälter att börja hungerstrejka. Under maoistisk ledning har alltså motståndet organiserats och varit framgångsrikt ibland. När andra metoder misslyckats för att besegra folken i skogarna startade regeringen Operation Green Hunt 2009 och skickar nu in mer trupper. Arundhati Roy skulle ha gjort sin nya roman färdig, men det blev viktigare att skriva om motståndet, upproret, våldet, och föra ut kunskaperna. Folket är under belägring, men om omvärlden får veta vad som händer kanske det kan bli en förändring! (Vilket också är orsaken till att IndienSolidaritet har bildats!)

This entry was posted in Arundhati Roy. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.