Elefanter och hembrännare

Vi har tidigare rapporterat om incidenter där törstiga elefanter trampat ner både åkrar och hus för att ta sig fram till lokalbefolkningens (legala) hembränningsapparater i Koraput-distriktet i delstaten Orissa. En artikel i senaste numret (9/2011) av tidskriften Forskning & Framsteg berättar att detta inte är någon isolerad händelse. I delstaten Jharkhand har även människor strukit med när de trampats ned av alkoholsugna elefanter. Bakgrunden till de allt tätare och ibland våldsamma kontakterna mellan människa och elefant (inte bara i Indien utan även i Afrika) är helt enkelt att det börjar bli trångt om utrymmet. Det finns inte så många ställen där elefanter kan dra sig undan längre. Och kommer alkoholen med i bilden blir det ännu knepigare.

Här är en affisch från Världsnaturfonden i Indien som varnar hembrännare för törstiga bjässar!

Många trädgårdsägare i Sverige har problem med glupska rådjur som gärna äter upp odlarmödorna. Men frågan är om inte indiska odlare med elefanter i faggorna har det ännu värre.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.