Myrdal intervjuas om “Röd stjärna”

För den som inte har kastat ut TV:n men har tillgång till Kunskapskanalen så ser man på Birger Schlaugs blogg att han skall prata med Jan Myrdal om läget i Indien i kväll klockan 19.00. På bloggen drar Schlaug de uppenbara likheterna mellan etiopiska regeringen, som fängslar journalister och anklagar dem för terrorism när de försöker gräva fram vad som händer i Ogadenprovinsen, och indiska myndigheters försök att skapa en informationsblockad omkring områden där uppror pågår:

Martin Schibbye och Johan Persson fängslades när de följde med en upprorsrörelse. Förra året var Jan Myrdal inbjuden att vandra med en upprorsrörelsen i delstaten Chhattisgarh i nordöstra Indiens djungelområde.

Om detta skall jag samtala med Myrdal i kvällens avsnitt av En bok – en författare. Kunskapskanalen kl 19.00. Om det nu blir någon som helst dialog, Jan är känd för att prata på… Hur som helst har han, 84 år gammal, riskerat sitt liv genom att vandrat med den olagliga maoistiska gerillaarmén i djungeln.

I nordöstra Indien pågår således ett regelrätt inbördeskrig som knappast omnämns i svenska medier Den väpnade Naxalitrörelsen ser såväl den indiska regeringen som de multinationella företag som sina fiender. Vilket inte är så märkligt.

Journalister hålls på avstånd från stridszonerna i Chhattisgarhs djungler där stamfolk finns i vägen för gruvdrift och skogsskövling. Drömmen om storskalig exploatering hägrar. Extrem fattigdom och utsatthet, som kännetecknar många gruppers vardag i Indien, innebär förstås att många sätter hoppet till maoisterna, dess gerillaarméer och löften om drägliga liv även för de fattigaste och mest utsatta. Över 100 000 militärer har satts in från den indiska regeringens sida.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.