Trupper bort från Jangalmahal

Förbundsregeringen i Indien avser att dra bort en fjärdedel av sina halvmilitära styrkor från storskogarna (Jangalmahal) i västra Västbengalen. Det kan möjligen underlätta diskussionerna om eldupphör och fredsförhandlingar mellan gerillan och delstatens regering, men i artikeln kommer några andra intressanta upplysningar. Det tycks vara så att dessa halvmilitärer från Centrala Reservpolisstyrkan (CRPF) mest sitter i sina läger och inte har så mycket att göra. Det underrättelsenät som man tidigare hade i byarna har försvunnit i och med att angivarna har flytt därifrån. Man får alltså inte information som gör att man kan försöka angripa gerillagrupper och -ledare ute i skogarna, vilket å andra sidan gör att gerillans säkerhetsläge och kontroll över området blir bättre.

***

Kandidat för att leta efter nytt jobb är sannolikt en säkerhetsvakt hos en medlem i delstatsparlamentet i Chhattisgarh. Påstådda maoister stormade familjens hus (ungefär tio mil från delstatshuvudstaden) mitt i natten. Säkerhetsvakten hade dock gått och lagt sig att sova. Det framgår inte av artikeln om man måste väcka vakten, eller om han vaknade själv när maoisterna kom och ville ta hand om hans vapen. Hur som helst, när de fått vad de ville gav sig rebellerna av utan att någon blev skadad.

This entry was posted in Västbengalen. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.