Ibland når rättvisan fram till slut

Byn Vachati i delstaten Tamil Nadu markerad på kartan

Ett permanent problem i Indien tycks vara våldtäkter som riktas mot grupper som anses vara mer eller mindre upprorisk underklass. Anklagelser om sådana övergrepp förekommer ofta, men det är mer sällan som det blir något rättsligt efterspel. Nu meddelas dock att det – nitton år efter händelsen – fällts domar mot ett antal poliser och tjänstemän inom skogsförvaltningen som 1992 våldtagit och misshandlat kastlösa i byn Vachathi i den sydliga delstaten Tamil Nadu, samt även förstört hus. Bakgrunden var en stor razzia mot personer som ägnade sig åt smuggling av sandelträ, men uppenbarligen gick det hela överstyr och blev en våldsorgie utförd av statstjänstemän. Att en del av de ansvariga kommer att dömas är bra, men att det tagit sådan tid visar på att Indiens juridiska system sannerligen inte arbetar fort! Och förmodligen finns det otaliga fall där förövarna aldrig döms, exempelvis när trupper utför övergrepp i gerillaområdena.
Tack till en läsare för tipset om det här!
BdH

This entry was posted in våldtäkter. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.