Tranquebar – dansk stad i Indien

Där, på den indiska östkusten, skaffade sig Danmark en liten stödjepunkt

Om vi tittar lite närmre … jo, står det inte “Danish fort” där också, nära havet? En öppen kust mot havet, farligt när det kommer en tsunami!

Just det, här är danskarnas lilla befästning, Dansborg …

… som ser ut så här på marknivån

Att danskarna har haft ett kolonialvälde vet många. Grönland var koloni, och en del vet väl att tre öar i Västindien var danska till 1917. Mindre känt är kolonin i Afrika på Guldkusten, och ännu mer i dunklet att danskarna innehade en utpost på indiska östkusten 1620-1845 och dessutom gjorde flera försök att kolonisera ögruppen Nikobarerna i Bengaliska viken. Det sistnämnda föll bland annat på att klimatet var så besvärligt att de flesta kolonisterna snabbt dog av malaria. Dessutom var lokalbefolkningen inte intresserad. Ingen framgång alltså, öarna såldes till England och är numera indiska.

I Tranquebar höll sig danskarna kvar till 1845 när området såldes till engelsmännen. Detsamma gäller en koloni man hade i närheten av Kolkata, Serampore. Kanske det värdefullaste minnet av denna epok är Indiens första universitet som danskarna byggde i Serampore.

För den som vill fräscha upp sin danska finns en del intressanta texter om Tranquebar och dansk kolonialhistoria i allmänhet här, här, här och här.

This entry was posted in Danmark. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.