Bofors, korruption och Anna

Som vi nämnt tidigare (här och här) finns kritik mot den anti-korruptionskampanj med hungerstrejk som leds av den drygt sjuttioårige aktivisten Anna Hazare. Vad har han för dagordning egentligen, vems intressen företräder han, hur förhåller sig kampanjen till demokratiska metoder? – Dessa och andra frågor har ställts.

Även i Indien håller man på med någon sorts “tryck på knappen och gilla”-demokrati, som här för Anna Hazare och lagförslaget mot korruption.

En favorit på den här bloggen, Arundhati Roy, kommer tillbaka med en ny omgång kritik. Hon hävdar att en rättfärdig folklig vrede mot korruption förvandlas till något skadligt och farligt i Hazares kampanj. Det är Världsbanken och Ford Foundation som finansierar kampanjen, Hazare plockades upp som ett sorts folkligt helgon och var inte hjärnan bakom det hela, det är i mycket en rörelse som arrangeras av media och inte bara en folkrörelse, och en del av deltagarna är mer intresserade av att visa upp sig själva som i en “reality show”.

På tal om korruption så är det nu 25 år sedan Boforsskandalen exploderade i Indien. Efter det har riktiga granater, ivägskickade av boforskanoner på gränsen mellan Indien och Pakistan, hunnit explodera många gånger och förmodligen dödat en hel del människor. Båda de inblandade toppolitikerna, Olof Palme statsminister i Sverige och Rajiv Gandhi premiärminister i Indien, fick sina liv avslutade på ett våldsamt sätt även om det var andra saker än den här affären som spelade in. Bofors fick kanon-kontraktet på grund av mutor (även om de kallades “provisioner”) och nu har den stackars indiska armén problem när man vill köpa nya finare kanoner. Bofors skugga hänger kvar över kanonkontraktet, skriver Times of India.

This entry was posted in Anna Hazare, Bofors, Korruption. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.