Myrdal och moderat som “rasar”

Enligt rapporter i Smålandsposten så är en lokalpolitiker i Växjö upprörd (eller “rasar”, för att använda modern svensk tidningsprosa) över att Jan Myrdal skall tala om nya indien-boken på stadsbiblioteket.

Ulf Hedin (M) är bland annat ordförande i fritidsnämnden och fullmäktigeledamot och yttrar bland annat följande tänkvärdheter i intervjun:

Vad är det som upprör dig?
– Han är välkänd kommunist och har flera gånger bland annat försvarat Kinas förtryck mot Tibet. Och det är inget vi ska uppmuntra genom att bjuda hit honom.
Har vi inte yttrandefrihet i landet?
Enligt Ulf Hedin får Jan Myrdal visst ha sina åsikter men ska inte få möjligheten att sprida dem i Växjö.

 Sedan följer detta inte helt glasklara resonemang:

– Att låta Myrdal reflektera om naxaliternas kamp och de sociala problemen i Indien är som att låta Jimmie Åkesson föreläsa om islam. Det blir knappast särskilt nyanserat. Detta vittnar om att biblioteksledningen uppenbarligen brister i sitt omdöme.

Möjligen kan man diskutera Hedins omdöme vad det gäller yttrandefrihetsfrågor som ju bland annat innebär att åsikter andra än vad man själv har skall kunna framföras. I demokratin har Åkesson rätt att ha fel om islam, och andra har rätt att kritisera och försöka rätta honom om man tycker att man hittar fel. Det gäller givetvis Myrdal också – man kan undra hur mycket (om något) av Myrdals skrifter om Indien eller annat som Hedin ens tittat i? En debatt kräver ju att man kollar litegrann vad det är för faktaunderlag som kan vara inblandade, och man kan misstänka att Hedin inte är beredd att gå på djupet med trista fakta som kan rubba världsbilden.

Myrdal har dock över sextio års erfarenhet av att bli utskälld och förefaller ta det hela ganska lugnt:

– Det är utmärkt att moderater som kommunalpolitikern Ulf Hedin och riksdagsmannen Johan Hultberg kommer ut ur garderoben i yttrandefrihetsfrågan och agerar som svensk motsvarighet till Ungerns Jobbik, fortsätter Jan Myrdal.
Myrdal menar att får de med sig en större grupp politiker – inte bara moderater – och lyckas få igenom ett förbud för honom att tala i offentligt finansierade lokaler blir det möjligt att organisera en internationell yttrandefrihetsopinion mot deras Sverige.

Han kanske tänker på ordförande Maos uttalande att det är bra att bli angripen av fienden, för då märks skillnaden mellan en själv och fienden för alla.

PS. Skämtarna på bloggen Alliansfritt Sverige uttrycker det så här:

Varför är är kommunfullmäktigeledamot och ledamot i fritidsnämnden Hedin så arg? Jan Myrdal Gillar diktaturer. Ni vet sådana där som gillar att hindra folk de inte håller med från att uttala sig. Så därför ska Hedin göra allt i sin kraft att stoppa Myrdals medverkan.


Yttrandefrihet är en lustig sak. Den är kanske mest till för de som skulle kunna missbruka den och vara obehaglig. Bara en tanke.

This entry was posted in Jan Myrdal. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.