Fredsspelet i Västbengalen

Jhargram i Västbengalen, centrum i Jangal Mahal som vi tror helt enkelt betyder “Storskogen”

Man kan säga att det fortgår ett spel just nu i Västbengalen. Huvudaktörer är den nya delstatsregeringen ledd av Trinamoolkongressen med sin ledare Mamata Banjeree, samt mot den skogsinnevånarna i västra delen av delstaten ledda av maoisterna och Folkkommittén mot polisbrutalitet. De olika parterna försöker visa sin styrka (för tillfället dock inte med våldsamma medel) samt att de samtidigt är resonabla, och därmed få bättre positioner inför eventuella verkliga förhandlingar.

För några dagar sedan skulle Banjeree hålla ett möte i Jhargram som ligger i det område där maoisterna har sitt starkaste fäste sedan det stora folkliga upproret år 2009. Det var det upproret som gjorde namnet Lalgarh känt över världen. Det är en ort i djungeln, och namnet råkar betyda “Röda Fortet” vilket passar bra med tanke på vad som hände där. Folket tog över och jagade bort den gamla regimens korrumperade politiker. Nu finns det ett missnöje med hur Trinamoolkongressen skött sig i förhållande till folket i Lalgarh sedan man vann delstatsvalet tidigare i år och maoisterna skickade runt delegationer som sade åt folk att inte gå till mötet. Folket i djungeln röstade fram ett antal delegater i Trinamoolkongressen och nu vill man så att säga ha betalt för det. Och det fungerade med maoisternas uppmaning, det blev inte så stort som vid tidigare möten Banjeree hållit där.

Samtidigt rapporteras att Banjeree i skymundan har gett order till polisen att inte vara så stränga med att gripa folk enligt de hårda bestämmelser som finns om “förebyggande” verksamhet. Med tanke på att lagarna ger möjlighet att sätta folk i häkte ett halvår utan juridisk prövning inför domstol kan det vara en lättnad. Å andra sidan påstås det finnas planer på att rekrytera 10.000 specialpoliser men eftersom Högsta domstolen förklarat sådant vara olagligt i grannstaten Chhattisgarh är det oklart om det kan genomföras i Västbengalen.

För att gå med på förhandlingar torde maoisterna kräva att militären försvinner från djungelområdena och att folk som sitter fänglade på oklara grunder släpps. En del av trupperna har faktiskt dragits bort, men det beror av att de behövs i norra Andhra Pradesh där det är oroligt i Telengana-regionen. Regeringen torde kräva avväpning av gerillan i djungeln, men i praktiken får man nog nöja sig med ett eldupphör.

Artiklar här och här.

This entry was posted in Mamata Banerjee, Trinamoolkongressen, Västbengalen. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.