Notiser från slagfälten i Chhattisgarh

I söndags sprängdes en polisbil med sju man i närheten av Kirandul i delstaten Chhattisgarh. Fyra av dem dödades. Vad som orsakat viss uppmärksamhet, förutom själva minsprängningen, är att när kropparna av de döda skulle sändas till en sista hyllning innan överlämnandet till de anhöriga, så skedde detta i en kommunal sopbil.

Här ligger Kirandul …

… och tittar man lite närmare på orten Kirandul, varifrån poliserna startade sin olyckliga expedition, så kan man notera att det finns järnmalmsgruvor i närheten. Och just kampen om malmfyndigheter och andra naturresurser är motivet för regeringen att skicka in trupper i områden som de här.

I Kanker-distriktet råkade en styrka på drygt 80 paramilitärer in i ett bakhåll som lagts av Folkets Befrielse-Gerillaarmé. Man klarade sig undan med ett par döda och fyra skadade. Förlusterna för gerillan är oklara (och förmodligen överdrivna i pressrapporteringen), men att man ger sig på vältränade paramilitärer tyder på gott självförtroende.

Kanker utmärkt på kartan. Ligger en bit norr om Kirandul.

Att tala om “slagfält” är kanske ännu att ta i, men man kan anta att den här typen av strider kommer att bli vanligare, och att det som pågår i Indien kan förvandlas från lågintensiv konflikt till fullskaligt inbördeskrig.

This entry was posted in Chhattisgarh, Folkets Befrielse-Gerillaarmé. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.