“Taktisk mot-offensiv”

Om man får tro en översiktsartikel i Kolkatabladet The Telegraph så utför Folkets Befrielse-Gerillaarmé nu en så kallad taktisk mot-offensiv i delstaten Chhattisgarh. Det betyder att man inte bara sitter och väntar på att regeringssidan skall gå in i förberedda bakhåll, utan att man slår till öppet och offensivt. Samtidigt så betyder “taktisk” att man gör tillfälliga angrepp och sedan drar sig tillbaka i vanlig gerillastil. Motsatsen är “strategisk offensiv”, och då drar man sig inte tillbaka utan rycker fram hela tiden. Det militära tänkandet hos CPI(maoist) som leder gerillan är förmodligen att man genom många små lyckade taktiska offensiver på landsbygden kommer att samla så stor kraft att man kan övergå till den slutgiltiga strategiska offensiven och erövra städerna. Men ännu är man långt från det stadiet.

Vi har skrivit om ett par attacker tidigare, här och här. De ingår förmodligen i gerillans offensiva planering. Att gerillan är särskilt aktiv just beror av vädret, snart börjar monsunregnen och då är det svårt att genomföra några militära aktiviteter. Men genom attacker vid den här tidpunkten förstärker man sina egna positioner i gerillazonerna och de mer eller mindre befriade områdena, samt skakar om motståndarna. Trots att offensiven varit väntad eftersom gerillan gjort liknande saker under de senaste åren har kraften i attackerna chockat en del.

Att indiska armén bygger baser i områden där upproret pågår försöker en del vifta bort med att armén bara skall hålla på med utbildning och inte blanda sig i de lokala striderna – det skall den lokala polisen och delstatens paramilitära styrkor ta hand om. Frågan är hur det blir med det om läget skärps ytterligare och upproret växer sig starkare? Här en artikel om den första armébasen i området.

En indisk sajt publicerar något som inte är “hela listan”, men i alla fall innehåller kända data om 195 personer bland civilbefolkningen som dödats av polisen under “Operation Green Hunt” i djungelområdena i södra Chhattisgarh. Kanske man kan gissa att många poliser hellre ger sig på obeväpnade bybor ute i skogarna än att våga sig i strid med de hårdföra och välbeväpnade gerillakämparna?

This entry was posted in Chhattisgarh, Folkets Befrielse-Gerillaarmé. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.