Bra med paraply när det regnar

Fast då är det väl inte paraply mot kärnvapenmissiler man tänker på i första hand …

Indien sägs ha inträtt i den lilla klubb av stater som har ett försvar mot inkommande långdistansmissiler, en robotsköld, ett paraply som skall skydda mot raketer som kommer ner från rymden. Fiendens raketer skall sprängas i rymden innan de hunnit fram till målet. De andra som har liknande system är USA, Ryssland, Frankrike och Israel.

Kanske indierna tror att elaka pakistanier tänker skicka iväg en raket försedd med atombomber mot dem. Eller om det i själva verket är kineserna man är rädd för. Kina ligger ju långt framme i rymdforskningen. Samtidigt utvecklar indierna egna långdistansraketer som skall kunna nå östra Kina, och det tycks alltså vara klassisk kapprustning på gång mellan de asiatiska jättarna. Frågan är om Indien tror sig kunna agera hårdare mot grannstater om man känner sig säker med egna atombomber och ett missilskydd?

Nu uppges det i alla fall att Indien har BMD (Ballistic Missile Defence), men man kan alltid fråga sig hur utfallet i verkligheten kommer att vara för ett sådant paraply. Teorier kan fungera, tester kan fungera, men vad händer i skarpt läge när riktiga missiler kommer susande?

Agni III, indisk raket med 3000 km räckvidd för exempelvis en kärnladdning. Skall vi gissa på att kineserna sitter och funderar på lämpliga motmedel?

Indierna har genomfört lyckade försök att skjuta ner missiler av den typ som Pakistan kan förväntas använda men är ännu beroende av samarbete med utländska makter med högre teknisk nivå för att få till fungerande system. Med den här tekniken kan man förmodligen förstöra andra makters satelliter också, men det är nog något man bör akta sig för. Det luktar lång väg av krigshandling och förberedelse för storangrepp, varpå den som får sina satelliter förstörda måste slå tillbaka direkt … .

Vi får hålla tummarna för att duktiga indiska (och andra länders) tekniker får möjligheter att utveckla fredlig och nyttig rymdteknologi framöver, hellre det än militärprojekt. Annars kan det sluta i en kärnvapenkatastrof.

This entry was posted in Agni III, kapprustning, kärnvapen, Kina, Pakistan, rymdteknologi. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

One thought on “Bra med paraply när det regnar

 1. samir sardana

  What is the worth of the Indian Weapons or Missile systems ?

  The LACM Nirbhay missile of the Indians failed for the 5th time ! dindooo hindoo

  5th time ! The Indians never learn ! The missile does not EVEN cross the Boost phase ! It was forced to self destruct as it tilted.In other words even the booster engines failed.

  What will happen at the Turbo stage when the missile inclines to a horizontal trajectory – as it is a Cruise missile – low Alt ! The Indians are only good at cheating – and so, it is better to ask Pompoo for the Tomahawk blueprints ! In any case the Indians are using US Military satellite data, and in future,will use the US Milit satellites also.

  Basically Indians are incapable of making and using missiles !

  Context1

  This is a story from the Ramayana – when Rama could not stop a crow from lacerating the breasts of his wife Sita,when he was sleeping on her lap !

  Book V : Sundara Kanda – Book Of Beauty
  Chapter [Sarga] 67

  सुख सुप्ता त्वया सार्धम् जानकी पूर्वम् उत्थिता |
  वायसः सहसा उत्पत्य विरराद स्तन अन्तरे || ५-६७-३

  “Seetha, who slept happily by your side (at one instance) got up before you. A crow coming down quickly, tore her flesh at an area in the midst of her breasts (with its beak).”

  Context 2

  SO THEN WHAT DID RAMA DO ? THE RAMAYANA SAYS THAT HE MADE A MISSILE FROM A “BLADE OF GRASS” AND THAT ALSO FAILED ! THE INDIAN MISSILES ARE MADE AND TESTED IN THE FANTASY LAND OF THE RAMAYANA !

  स दर्भम् संस्तरात् गृह्य ब्रह्म अस्त्रेण न्ययोजयः |
  प्रदीप्त इव काल अग्निः जज्वाल अभिमुखः खगम् || ५-६७-१२

  “Taking a blade of grass from your bed of the sacred grass, you charged it with the potency of Brahma missile. That flaming blade blazed forth like the fire of universal dissolution, with its end facing the bird.”

  Context 3

  THEN HANOOMAN ASKS RAMA -WHY RAMA DID NOT USE HIS “MISSILE TECHNOLOGY” AGAINST RAVANA OF LANKA AND RAMA IS SILENT ! RAMA KNOWS HIS MISSILES “DO NOT WORK” ! BUT THE INDIANS DO NOT – AND THAT IS THE DISASTER !

  एवम् अस्त्रविदाम् श्रेष्ठः सत्त्ववान् शीलवान् अपि || ५-६७-१८
  किम् अर्थम् अस्त्रम् रक्षह्सु न योजयसि राघव |

  “O Rama! Why are you not employing the same type of a missile on the demons, though you are the foremost among the wielders of missiles, though courageous and possessed of good disposition?”

  THAT IS THE KEY !

  RAMA KNEW THAT HIS MISSILES “DO NOT WORK – AND SO,HE GATHERED AN ARMY OF APES” ! BUT THE INDIANS STILL DO NOT UNDERSTAND THE STORY OF RAMA

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.