Bra med paraply när det regnar

Fast då är det väl inte paraply mot kärnvapenmissiler man tänker på i första hand …

Indien sägs ha inträtt i den lilla klubb av stater som har ett försvar mot inkommande långdistansmissiler, en robotsköld, ett paraply som skall skydda mot raketer som kommer ner från rymden. Fiendens raketer skall sprängas i rymden innan de hunnit fram till målet. De andra som har liknande system är USA, Ryssland, Frankrike och Israel.

Kanske indierna tror att elaka pakistanier tänker skicka iväg en raket försedd med atombomber mot dem. Eller om det i själva verket är kineserna man är rädd för. Kina ligger ju långt framme i rymdforskningen. Samtidigt utvecklar indierna egna långdistansraketer som skall kunna nå östra Kina, och det tycks alltså vara klassisk kapprustning på gång mellan de asiatiska jättarna. Frågan är om Indien tror sig kunna agera hårdare mot grannstater om man känner sig säker med egna atombomber och ett missilskydd?

Nu uppges det i alla fall att Indien har BMD (Ballistic Missile Defence), men man kan alltid fråga sig hur utfallet i verkligheten kommer att vara för ett sådant paraply. Teorier kan fungera, tester kan fungera, men vad händer i skarpt läge när riktiga missiler kommer susande?

Agni III, indisk raket med 3000 km räckvidd för exempelvis en kärnladdning. Skall vi gissa på att kineserna sitter och funderar på lämpliga motmedel?

Indierna har genomfört lyckade försök att skjuta ner missiler av den typ som Pakistan kan förväntas använda men är ännu beroende av samarbete med utländska makter med högre teknisk nivå för att få till fungerande system. Med den här tekniken kan man förmodligen förstöra andra makters satelliter också, men det är nog något man bör akta sig för. Det luktar lång väg av krigshandling och förberedelse för storangrepp, varpå den som får sina satelliter förstörda måste slå tillbaka direkt … .

Vi får hålla tummarna för att duktiga indiska (och andra länders) tekniker får möjligheter att utveckla fredlig och nyttig rymdteknologi framöver, hellre det än militärprojekt. Annars kan det sluta i en kärnvapenkatastrof.

This entry was posted in Agni III, kapprustning, kärnvapen, Kina, Pakistan, rymdteknologi. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.