PRESSMEDDELANDE: Aftonbladet idag – farlig demonisering av indisk folkrörelse

Vi som följer utvecklingen i Indien oroas av den indiska regeringens omfattande militära kampanjer som riktar sig mot de områden som bebos av Indiens ursprungsbefolkning. Bakgrunden är väl känd. Enorma mineralfyndigheter finns i ursprungsbefolkningens områden och de har lovats bort till inhemska och utländska storbolag.

En statlig myndighet i Indien kallar denna process för det “största markrofferiet  sedan Columbus” (1). Men ursprungsbefolkningen vägrar flytta på sig och den indiska regeringen hoppas att militären skall lösa problemet. Med råd och vägledning från amerikanska experter har hundratusentals soldater har satts in i en mycket omfattande militär kampanj med massakrer, våldtäkter, brända byar i klassisk vietnamkrigsstil. Samtidigt har myndigheterna upphävt alla grundläggande rättigheter på olika håll i Indien, folkrörelseledare avrättas i “encounters”, journalister fängslas och dödas och 10 000-tals personer sitter inlåsta utan rättegång. Motståndet mot regeringens politik är omfattande och i denna motståndsrörelse är naxalitrörelsen sedan länge en stark kraft som motverkar skogsskövlingen och försvarar ursprungsbefolkningens rätt att bo kvar i sina hem.

Världens värsta terrorister?

Mot denna bakgrund blir man lätt förvånad när man ser bilden som idag skall locka läsare till Aftonbladet Plus. Under rubriken “VÄRLDENS VÄRSTA TERRORISTER” så räknar Aftonbladet upp Islamiska Staten alldeles intill naxalitrörelsen. De läsare som har tillgång till Aftonbladet Plus kan dock klicka sig vidare på hemsidan och läsa att naxaliterna “har ett brett stöd bland Indiens fattiga” och att “Gruppen kämpar för ekonomisk rättvisa och en omfördelning av landområden. De vill skapa rättvisa och ekonomisk utjämning för fattiga landsbygdsbor och stambefolkningar”. Naxaliterna har alltså enligt Aftonbladet ett brett stöd bland landets fattiga och kämpar för ekonomisk rättvisa men skall alltså ändå räknas in bland “Världens värsta terrorister” tillsammans med Islamiska Staten.

Tangentbordstryckningar i metropolerna

I vidsträckta områden har ursprungsbefolkningen alltså anslutit sig till naxalitrörelsen och rörelsen försvarar befolkningens rätt att bo kvar oavsett vilka avtal myndigheterna har tecknat. Med tanke på vilka enorma ekonomiska intressen som står på spel så lär kriget fortsätta. Svenska storbolag har omfattande intressen i Indien och de indiska myndigheterna jobbar dygnet runt för en “lämplig” rapportering. Om deras bild av läget får dominera så kommer de känna sig styrkta att än mer öka intensiteten i kriget. Nu i sommar har det diskuterats i indiska medier om militären skall börja med omfattande flygbombning i ursprungsbefolkningens områden. Att låta flygbomba “Världens värsta terrorister” är inget större politiskt problem. Värre är det att bomba en redan oerhört trängd ursprungsbefolkning.  Tiotals miljoner av detta folk är mer eller mindre under belägring i en militär kampanj med hundratusentals soldater som har den allra senaste militära utrustningen, drönare och svenska raketgevär. Och i detta läge passar Sveriges största tidning i ett världens rikaste länder på att sätta igång den grövsta demonisering som vi hittills sett. Tro det eller ej, tangentbordstryckningar i metropolerna får konsekvenser i Indiens skogar.

En fråga till Aftonbladets redaktion

Ska vi skicka bilder på utbrända byar och döda “terrorister” när flygbombningen har kommit igång? Då skulle ni kunna lägga upp dem under rubriken “De blodtörstiga terroristernas undergång”. Det genererar säkert många värdefulla klick.

Erik Jonsson för Indiensolidaritet

(1) Committe on state agrarian relations and unfinished task of land reforms,
Minstry of rural development, Government of India. Volume 1 (draft report)

Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19549946.ab?teaser=true
Indiensolidaritet: www.indiensolidaritet.org

This entry was posted in Debatt. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.