Nyheter – Indien/Asien (V49)

Lugnt i Katmandu under generalstrejken i somras.

Intro: Här är nyhetsbrev för vecka 49. Det rör på sig i Asien och det är inte bara de styrande som genomför sina kampanjer. Även på botten rör det på sig på olika håll vilket sällan intresserar de vinstdrivna medierna i väst. 

Innehåll:

  1. Kommer nya CPN Maoist fortsätta revolutionen i Nepal?
  2. Bhopal-katastrofen: 31 år av orättvisa
  3. Indiska myndigheter väntade 2 ½ månad med att erkänna torka
  4. Affisch pekar ut korrupta politiker    
  5. Buss brann i samband med gerillaattack
  6. Ny vänsterarmé mot IS
  7. Folkrörelseledare frisläppt från fängelset i Berhampur

Kommer nya CPN Maoist fortsätta revolutionen i Nepal?

NEPAL. Den kommunistiska rörelsen i Nepal har skakat om landet de senaste decennierna. Det parti som genomförde en väpnad kamp (folkkrig) heter numera Unified Communist Party of Nepal (Maoist). Partiet leds sedan länge av Prachanda vars riktiga namn är Pushpa. De lade ner den väpnade kampen 2006 och ställde upp i val 2008 vilket de vann. 2013 förlorade de regeringsmakten. 2008 fick de 3,1 miljoner röster men 2013 fick de endast 1,6 miljoner röster. 2013 bröt sig en till synes radikal grupp sig ur men de är på väg tillbaka. En större grupp bröt sig i sin tur ur utbrytarna 2014 och de heter CPN maoist och leds av Biplav. Detta parti genomförde i juli en generalstrejk och gick hårt åt strejkbrytare. En del av deras aktivister greps av polisen.

Bhopal-katastrofen: 31 år av orättvisa

INDIEN. 60 personer samlades nyligen i New Delhi i för att uppmärksamma 31-årsdagen av Bhopal-katastrofen. Den har gått 31 år sedan en av de största industrikatastroferna i världen inträffade. Men offren och de överlevande i Bhopal har inte fått någon rättvisa. Generationer har levt med effekterna av det dödsbringande gasutsläppet. Konsekvenserna av utsläppet går i arv genom genetiska skador. Den ersättning som drabbade har fått är minimal. Resultatet av studier rörande hälsoeffekter är hemliga, sjukvård nekas drabbade och sanering av det giftiga avfall på fabriken som släppte ut gasen har inte genomförts. Amerikanska Dow Chemicals som släppte ut gasen full straffrihet och de fortsätter sin verksamhet.

Indiska myndigheter väntade 2 ½ månad med att erkänna torka

INDIEN. Mer än 100 bönder begick självmord i delstaten Uttar Pradesh (i norra Indien vid Nepal) som är en av de fattigaste delstaterna. Självmorden sägs bero på att en hagelstorm förstörde grödorna. Situationen förvärras av att 50 av 75 distrikt i delstaten har drabbats av en svår torka. Trots att bevis på torkan tog det myndigheterna två och en halv månad att officiellt erkänna den. Man kan förmoda att det hänger samman med att myndigheterna förväntas bidra med olika former av stöd till drabbade områden.

Läs mer: http://www.countercurrents.org/ahrc021215.htm

Affisch pekar ut korrupta politiker

INDIEN. (Telangana). Under natten till den fjärde december så sattes naxalitaffischer upp i staden Kagaznagar i delstaten Telangana vilket oroar myndigheterna. Affischen innehöll enligt The Hindu en varning till korrupta politiker. Affischen hängde ut en del lokala politiker för att ha tagit mutor. Det återstår att se hur “antikorruptions-kampanjen” kommer gå men affischen verkar i alla fall ha nått målgruppen.

http://www.thehindu.com/news/national/telangana/naxal-poster-creates-flutter-in-kagaznagar/ararticle7947382.ece

Buss brann i samband med gerillaattack

INDIEN. Indiens näst största tidning The Hindu berättar att en grupp naxalitsoldater bränt upp en buss i Palamaudistriktet i delstaten Jharkhand. Enligt polisen stoppade ett dussin naxaliter en buss som var på väg till Medininagar från Ranchi och bad passagerarna och chauffören att lämna bussen varefter de brände upp den. Av någon anledning så kopplar de ihop uppeldandet av bussen med lokalvalen som hölls i veckan.

I samma distrikt så sköt militären ihjäl tolv påstådda naxaliter i juli enligt denna tidning. Palumudistriktet är ett område där det pågår mycket stridigheter i största allmänhet. Myndigheterna vill driva bort 248 byar och tiotusentals människor i Palamudistriktet för att bygga “Netarhat Field Firing Range”. Motståndet har funnits nu i över två decennier och folk verkar inte på väg att ge upp.

http://www.thehindu.com/news/national/other-states/maoists-torch-bus-ahead-of-panchayat-elections/article7946718.ece

Ny vänsterarmé mot IS

TURKIET. Under sommaren bildades en ny armé för att strida mot islamisterna i Syrien vilka stöds av flera NATO-länder och Saudiarabien. Ett turkiskt parti har varit den främsta kraften bakom byggandet av armén. Inspiration till bildandet av armén kom från de internationella brigaderna i spanska inbördeskriget. Gruppen innehåller personer av flera olika nationaliteter, turkar, spanjorer, greker, tyskar, albaner, circasser, araber, armener, och ur folkgruppen laz. https://en.wikipedia.org/wiki/International_Freedom_Battalion

Folkrörelseledare frisläppt från fängelset i Berhampur

INDIEN. Dandapani Mohanty som var ledare för organisationen “Daman Pratirodha Manch” släpptes ur fängelset i Berhampur efter att ha suttit cirka 36 månader i fängelse. Delstaten Orissas hösta domstol valde att släppa honom villkorligt den 1 december. Han uppmanades av domstolen att inte göra något uttalande angående anklagelserna. Som en protest gick han ut ur fängelset med svart tyg som täckte munnen.

Anledningen till hans fängelsevistelse var att han var medlem i en organisation som myndigheterna har förklarat olaglig. Organisationen “Daman Pratirodha Manch” som ordnade demonstrationer och ställde krav på frisläppande av fångar förbjöds redan 2006 av inrikesministeriet. ://www.newindianexpress.com/states/odisha/Dandapani-Freed-from-Circle-Jail/2015/12/04/article3160197.ece


__________________________________________________________________

Aktivera dig i Indiensolidaritet! Skicka ett mail till: indiensolidaritet@gmail.com
Stödmedlemskap kostar 200 kr/år.  Sätt in en slant på Swedbank 82172032789240 (clearingnummer: 82172). Välj överföring, inte betalning.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.