Terrorkampanj i Chhattisgarh

Maincontentbild_terrorkampanj

Naxaliterna har skickat ut ett pressmeddelande som rapporterar om den indiska militärens grymheter i adivasiområden i Abujhmad, ett tättbevuxet skogsområde som sträcker sig från södra Bastar i Chhattisgarh till Gadchiroli i Maharashtra.

Naxaliternas “North-Bastar Divisional Committee (NBDC)” rapporterar i uttalandet som de skickat till olika medieorganisationer att indisk militär har upprättat ett “skräckvälde” över ursprungsbefolkningen i Abujhmad, som enligt pressen sägs vara “naxaliternas huvudstad”. Terrorkampanjen började den 13-18 mars genom massiva övergrepp och mord. Militären plundrade matförråd och satte eld på bostäder. Angreppen har främst riktats mot byarna Godelmarka, Ikonor, Jetwaya, Podenar och Toke.

Pc0161300I en by lychade de en person av Durgafolket och i byn Toke skottskadades en annan person vid namn Jaini Gotta. Militären torterade personer i byarna Boe, Raju, Pali, Malu, Mangi och Kechhapal. Sonu Podadi och Bekte Bodde som är bosatta i Ikonor och Lalsu Bodde arresterades. Även invånare i Godel Marka och Dadama Karu har arresterats men de har ännu inte ställts inför domstol. Naxaliterna menar att det omedelbara syftet med terrorkampanjen i Abujhmad är att “bana väg för armén att upprätta träningscenter i området“. Terrorkampanjen bedrivs under kodnamnet “Operation Haka” (som betyder att driva ut vilda djur på adivasispråket Gondi) lanserades samtidigt i mer än ett dussin byar i Narayanpur- och Bijapurdistrikten i Chhattisgarh och i Gadchiroli i delstaten Maharashtra. Cirka 3000 soldater ur CRPF (Central Reserve Police Force) deltog och enheter ur COBRA-bataljonen och andra polisstyrkor från de två delstaterna.

This entry was posted in Chhattisgarh, Kriget i centralindien. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.