Här blir 200 familjer hemlösa

maincontentbild_eviction_nonadanga

Representanter för myndigheten Kolkata Metropolitan Development Authority (KMDA) började i fredags rivningen av stadsdelen Nonadanga i Calcutta genom att sätta eld på flera hus. Rivningen skedde utan förvarning och det tog bara två och en halv timme för KMDA att riva 232 hus och försätta sammanlagt 1050 personer i hemlöshet.

Syftet är att markägaren skall kunna göra vinster på de hus man kommer att bygga. En enskild eller en grupp personer kommer att göra stora vinster till priset av att hundratals personer kastas ut i svält och hemlöshet.

Idag söndag genomförs en demonstration mot rivningarna som utgår från Ruby i centrala Calcutta. En stor grupp personer från Nonadanga hartidigare deltagit i demonstrationer mot det “krig mot folket” som pågår i östra centralindien. Många invånare känner en stark gemenskap med de adivasis som fördrivs i Indien och menar att de utkämpar samma strid.

Det blir ingen rivning sa minstern

I Västbengalen finns en särskild minister för “Urban Development” som heter Firhad Hakim. Han hävdar att husen som de skall bygga på platsen skall bli bostäder för fattiga människor. Samtidigt erkänner han att de inte har några planer på att ordna bostäder till de som fördrivits vid denna rivning. Många är bestörta över det faktum att ministern och Trinamoolpartiets ledare Javed Khan hade lovat dem att det inte skulle bli någon rivning och har svårt att greppa att politikerna kunde vända dem ryggen så snabbt.

This entry was posted in Folkrörelsen, Lokala protester. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.