Indien på 1:a maj. Landet runt och USA

maincontentbild-1maj-kp-sergel

Flygbladsutdelning på Kommunistiska Partiets samling i Stockholm

En av våra politiska målsättningar är att alla skall känna till vad som händer i Indien. Det var utgångspunkten vid utformingen av flygbladet som delades ut på första maj. Att nå en viss framgång med detta är väl svårt att misslyckas med men om vi hade valt att göra ett flygblad med liten text och någon enstaka bild hade vi definitivt förmedlat budskapet till färre. Kritik har kommit att folket i flygbladet ser ut som karikatyrer och det borde finnas mer informativ text. Baksidan kunde ha använts till detta för en mindre konstnad.

120504-tommie-i-uppsalaUppsala

En liten bunte flygblad skickades dit och de gick “dels till några gamla rävar med tidigare internationella engagemang och dels några ungdomar. Några mindre diskussioner kring att “demokratiskt” beslutad utrotning faktiskt inte är bättre än annan folkutrotning. Skrämmande att många numera nöjer med flerpartisystem o val som “ok”-stämpel på olika länder”. En stort solidaritetskram till Clemens för en viktig insats i Uppsalas intellektuella myller.

 

 

På stora torget samlades Kommunistiska Partiet i Uppsala för att fira 1:a maj. Tommie som är medlem i Revolutionär Kommunistisk Ungdom (RKU) talade om naxalitrörelsen i sitt tal (logga in och se talet) och “hur viktigt samspelet mellan internationellt solidaritetsarbete och den dagliga politiska kampen i Sverige är“. En varm solidaritetshälsning till Tommie för den insatsen. Vi hoppas att vi syns snart eftersom det är ett föredrag om Indien och filmvisning på gång hos RKU i Uppsala. Tyvärr greps några medlemmar i RKU efter 1 maj och hölls kvar i ett par dagar. En manifestation i solidaritet med de gripna genomfördes utanför polishuset.

120504-solidaritet-med-fangslade-kamrater-uppsala

Syndikalister och kommunister i solidaritet med de gripna.

 

120504-1-maj-kommunistiska-partiet-umeaUmeå

Vår symbol, fanan med den gula pilbågen, syntes på en banderoll på Kommunistiska Partiets samling i Umeå centrum. En talare tog upp naxaliternas kamp i sitt 1:a maj tal på torget. Talaren informerade även om Indiensolidaritets verksamhet, hemsidan och Jan Myrdals bok om naxalitrörelsen. Ett en varm solidaritetskram till Erik för den insatsen. Det man väljer att prata om på en sådan dag, med tanke på alla ämnen som skulle kunnat avhandlas, är mycket viktigt.

 

120504-vansterpartiet-eslov

Vänsterpartiets lokal i Eslöv

 

Eslöv

Vänsterpartiet höll en del av sitt firande i en lokal sin lokal på Vikingavägen 4 i Eslöv. “Det var ovanligt mycket folk på vänsterpartiets öppna hus i Eslöv så flygbladen som du skickade gick åt.“. En varm anti-imperialistisk hälsning till Ingmar i Eslöv som gjorde den enda och viktiga insatsen i indienarbetet i Skåne.

 

Växjö

Flygblad klistrades upp på anslagstavlor i Växjöområdet. Det var den enda affischering som gjordes i landet och en inspirationskälla för oss andra. Ett uppmuntrande initiativ av Einar. En handfast solidaritetshälsning och ett stort tack för senast från oss.

 

Joel som arbetar med Kommunistiska Partiet i Växjö delade inga flygblad den 1 maj. Men “vi kommer framförallt kommer använda dem vid ett event 12 maj, men hursomhelst kommer bladen ut! Visst lyssnade jag på Myrdal när han var i Växjö“. Lördagen den 12 maj ordnas ett Socialistiskt Forum i Växjö med flera olika föredrag kl 10.00 – 15.00 i IOGT-NTO:s lokaler vid Vattentorget. Verkligen bra att bladen kommer ut och det är ju precis lika bra att dela ut dem den 12 maj. En långarmad solidaritetskram till Joel.

 

Stockholm

Vi försökte redan på morgonen kl. 9 hitta varandra vid manifestationen till minnet av de svenskar som deltog i spanska inbördeskriget på den röda sidan som hålls vid La Mano-statyn varje år. Efter stund så hittade vi varandra och kunde dela upp materialet. Några som skulle sälja olika tidningar på demonstrationer bladade in flygblad tidningarna. Vilka dessa tidningar är håller vi hemligt.

 

Efter att ha delat en del flygblad på La Mano-demon gick vi till McDonalds och åt lite frukost. Därefter knatade vi bort till Medborgarplatsen och spred några hundra flygblad. Vi delade upp oss i två grupper och det gick ganska lätt att dela ut flygbladen, kanske beroende på att de är färgglada.

 

När vi var klara där ville några gå i Vänsterpartiets tåg och då gick majoriteten till Humlegården och delade ut till socialdemokraterna. En man tittade på flygbladet och sa argt att: “det där borde de lösa i riksdagen“.

 

Sen köpte vi glass och promenerade upp till Sergels torg där Kommunistiska Partiet har samling varje år. Vi delade de sista flygbladen där förutom två stycken som vi sparade. Därefter gick vi till en pub och lämnade ett par flygblad till en grupp kommunister som satt vid två bord. Medan vi stod där och pratade kom en diskussion om Indien igång bland de som satt och drack öl. Då var vi tyvärr tvugna att ge oss av hemåt och så tog ännu ett förstamajfirande slut.

 

Göteborg

I Göteborg delades flygblad ut till intresserade på RKU:s pubkväll i Marx-Engelshuset som började klockan 20 på förstamajkvällen. En rejäl solidaritetskram till Jocke för det initiativet. Kanske går det att få igång studier i indienfrågan även i “Lilla London”?

 

Los Angeles, USA

Samma flygblad som vi delade ut i Sverige fast på engelska delades ut i Echo Park som ligger i nordöst om Los Angeles centrum. 200 flygblad delades ut i parken till occupy-aktivister som hade samlats. 50 stycken flygblad lämnades för besökare att plocka på sig på ett Starbuckscafé i närheten. Verkligen bra jobbat med kort varsel. En atlantöverskridande solidaritetskram till Behrooz.

 

120504-occupy-los-angeles-460x307

Occupy-aktivister på en demonstration i Los Angeles.

This entry was posted in I USA, Solidaritet, Sverige. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.