Ny Gandhi på väg mot toppen

Med en ädel stamtavla i Sydasiens främsta politiska dynasti drillas Rahul Gandhi till näste ledare för Kongresspartiet – och Indien. 

21 april 2013 kl 13:25PERSPEKTIV | BERTIL LINTNER

NEW DELHI Är han bara ännu en oerfaren person som lever på sitt familjenamn? Eller representerar han den unga generationen och Indiens strävan att profilera sig som ett av världens främsta it och hi-tech-centrum?

Meningarna går vitt isär om Rahul Gandhi, som fyller 43 i juni. Han är sedan januari vice ordförande för Indiens mäktiga Kongressparti, vars ordförande är hans mor Sonia Gandhi. Hon kommer från Italien och blev en framträdande politiker först då hennes indiske make Rajiv Gandhi mördades i maj 1991. Rajiv, Indiens premiärminister 1984–89, blev landets ledare efter att hans mor, Indira Gandhi, sköts ihjäl 1984.

Rajiv tog steget ytterst motvilligt. Han var pilot för Indian Airlines och det var egentligen hans yngre bror Sanjay Gandhi som mor Indira en gång fostrade till efterträdare. Men Sanjay dog i en flygolycka 1980, efter en kort och kontroversiell politisk karriär. Han var känd för sin auktoritära hållning och hårda tag mot landets sluminvånare, som tvångsförflyttades för att ”försköna” Delhi och andra städer. Han tog också initiativet till ett familjeplaneringsprogram som innefattade tvångssteriliseringar.

Indira var i sin tur dotter till Indiens förste premiärminister Jawaharlal Nehru, som regerade från självständigheten från Storbritannien 1947 fram till sin död av naturliga orsaker 1964. Dottern Indira var Nehrus enda barn och blev Gandhi genom giftermål – inte på grund av släktskap med Mahatma Gandhi, icke-våldsprofeten som ledde kampen för självständighet och mördades.

Med en sådan stamtavla är det knappast förvånande att Rahul har hamnat där han är.

Men frågan är, räcker det för att leda världens näst folkrikaste land efter Kina?

Indien har i dag 1,2 miljarder invånare, delat mellan otaliga nationaliteter, religioner och politiska åskådningar. Rahul har universitetsexamen från Cambridge i England och arbetade sedan för en konsultfirma i London. Men trycket från familjen – och partiet – fick honom att gå in i politiken. 2004 valdes han till parlamentsledamot och såg sedan en kometkarriär inom Kongresspartiet. Ett fräscht ansikte på landets annars tämligen stela politiska scen. Och ett välbekant namn.

Rahul lovade ungdomspolitik och satsning på it. Men i ett land där religion och politik hör ihop har han också sagt i ett samtal med den amerikanske Delhi-ambassadören att hinduistisk extremism utgör ett större hot mot landets enhet än islamism. Vad han antagligen menade var att de senare var förmögna att utföra isolerade terrordåd medan de förra hotar Indiens enhet genom att vilja ersätta sekulär nationalism med en religions dominans och makt.

Men det gick inte hem hos många indier, där hinduisk nationalism är på frammarsch. Mot sig har Rahul en populistisk hindunationalist, provinsen Gujarats chefsminister Narendra Modi, som anklagats för indirekt delaktighet i massmord på muslimer under upplopp 2002. Nu anses Modi ha siktet inställt mot premiärministerposten.

Kan fjärde generationen av Nehru-Gandhi-dynastin, som ter sig alltmer urvattnad, överleva i detta nya politiska klimat?

Allmänna val hålls 2014 eller kanske redan i år. Det kan bli ödesdigert, inte bara för en härskarfamilj utan även för hela Indien.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/ny-gandhi-pa-vag-mot-toppen_8107468.svd

This entry was posted in Indien, Parlamentariskt, Politik. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.